AKTUELNO

Švajcarski glasači će u nedelju odlučiti da li će istopolnim parovima dozvoliti da se venčavaju i usvajaju decu, nakon intenzivne kampanje aktivista za prava homoseksualaca u jednoj od poslednjih zapadnoevropskih zemalja koja još zabranjuje homoseksualne brakove.

Švajcarska savezna vlada i parlament podržali su ideju o građanskom braku za istopolne parove, ali su protivnici toga iznudili referendum o tom pitanju u okviru švajcarskog sistema direktne demokratije, prenosi agencija Rojters.

Poslednjih nedelja se, međutim, pokazalo da kampanja tradicionalno konzervativne i hrišhcanske Švajcarske ima sve više efekta, pošto je procenat birača koji su za istopolne brakove pao na 63 odsto u poslednjoj anketi koju je sproveo gfs.bern, dok je udeo protivnika porastao na 35 odsto.

To je značajan zaokret u odnosu na ranijih 69 odsto i 29 odsto respektivno.

U Švajcarskoj su istopolni parovi 2007. godine dobili pravo na građansko partnerstvo, dok su 2018. godine dobili pravo na usvajanje dece čiji je biološki roditelj jedan od partnera.

Prema izmenjenom zakonu, i muškim i ženskim istopolnim parovima bilo bi dozvoljeno da usvajaju decu koja nisu u srodstvu sa njima na isti način kao i za njihove heteroseksualne kolege.

Venčanim lezbejskim parovima bi bilo dozvoljeno da imaju decu putem donacije sperme, što je trenutno legalno samo za oženjene heteroseksualne parove.

Prema zakonu, obe žene bi od rođenja deteta bile priznate kao zvanični roditelji deteta.

#istopolni brakovi

#referendum

#Švajcarsla