AKTUELNO

Očekuje se da će se lideri američkih demokrata izazovurepublikance da blokiraju uvođenje limita za finansiranje vlade SAD, što bi izazvalo dvostruku fiskalnu krizu nemogućnosti plaćanja državnog duga i zatvaranje savezne vlade.

Plan koji razmatraju predsedavajuća Predstavničkog doma, Nensi Pelosi i lider većine u Senatu, Čak Šumer, uključuje obustavu gornje granice duga nakon srednjoročnih izbora 2022. u predlogu zakona kojim bi se Vlada mogla da se finansira do početka decembra, rekli su izvori.

Demokrate će pokušati da tada izazovu republikance da filibsterom (neprekidni držanjem govorice u Kongresu) blokiraju meru zaustavljanja finansiranja i spreče je da dobije 60 glasova potrebnih za usvajanje u Senatu - što bi moglo dovesti do prestanka rada Vlade 1. oktobra.

SAD su skoro uvek izbegavale podrazumevane vrednosti, a izvori su rekli da i ovom prilikom očekuju neko rešenje, čak i ako se pregovori, kao i proteklih godina, nastave do pred sam kraj roka.

Međutim, ekonomisti kažu da bi neuspeh u povećanju ili suspendovanju limita duga kada je vezan za zaustavnu meru finansiranja bio posebno katastrofalan jer SAD ne bi mogle da servisiraju svoje dužničke obaveze usred potencijalno nefunkcionalne savezne vlade.

Rešavanje ćorsokaka - koji pod demokratskim predsednikom obično postaje politički fudbal pošto republikanci kritikuju njihovu potrošnju - sada zahteva od jedne stranke da popusti.

Strategija povezivanja potencijalno katastrofalnih izgleda da SAD ne ispune dug u iznosu od 28 milijardi dolara sa gašenjem vlade mogla bi dovesti republikance u tešku poziciju nakon njihovog ponovnog odbijanja da povećaju limit duga na dvostranački način.

Takođe naglašava stepen disfunkcije Kongresa, jer republikanci odbijaju da podrže mere od zakona o biračkim pravima do formiranje komisije u stilu 11. septembra koja će istražiti smrtonosni napad na Kapitol 6. januara.

Obračun visokih uloga oko gornje granice duga ubrzava se nakon što je ministarka finansija, Džanet Jelen, nedavno rekla da bi SAD mogle da dođu do neizvršenja obaveza sredinom oktobra i da nanesu "nepopravljivu štetu" ekonomiji ako Kongres ne preduzme ništa.

U pismu upućenom Pelosi, Jelen je rekla da će se vanredne mere koje je Ministarstvo finansija primenjivalo za privremeno finansiranje vlade nakon što je dug države dostigao zakonsku granicu 1. avgusta biti iscrpljene sledećeg meseca.

"Kada se sve raspoložive mere i gotovina na raspolaganju u potpunosti iscrpe, Sjedinjene Američke Države ne bi mogle ispuniti svoje obaveze po prvi put u našoj istoriji", napisao je Jelen.

Taj krah mogao bi uticati na kreditni rejting SAD -a, što povećava spektar povećanih trezorskih kamata, što bi moglo koštati vlade milijarde i dovesti do većih troškova zaduživanja američkih preduzeća, budući da su njihove stope upoređene sa trezorskim stopama.

Demokrate su mesecima insistirale da im se republikanci pridruže u preduzimanju mera u vezi s ograničenjem duga, tvrdeći da je nacionalni dug uglavnom zbog republikanaca tokom Trqmpove administracije porastao za otprilike 8 milijardi dolara.

Pelosi je na nedavnoj konferenciji za novinare dodao da je potreba za obustavom gornje granice duga delom proistekla iz smanjenja republičkih poreza bogatima. "Plaćamo kreditnu karticu, Trampovu kreditnu karticu", rekla je Pelosi.

Ali republikanski lider u Senatu, Mič Mekonel, ostao je uporan da republikanci neće podržati demokrate u povećanju gornje granice duga kao deo samostalnog zakona, i da bi ga umesto toga trebalo uključiti u veliki infrastrukturni paket koji se može preneti na stranku- linijsko glasanje.

"Da budemo jasni", rekao je Mekonel u tvitu u sredu. „S demokratskim predsjednikom, Demokratskim domom i Demokratskim senatom, demokrate imaju sve potrebne alate za povećanje limita duga. To je njihova isključiva odgovornost", prenosi Gardjian.

I Pelosi i Šumer su takođe primetili da su se demokrate pridružile republikancima kako bi se nosile sa limitom duga kada je Tramp bio predsednik i veruju da bi republikanci sada trebali da uzvrate uslugu-umesto da ostavljaju ranjive demokrate otvorenim za napad na oglase ako se podigne gornja granica za stranačko glasanje.

Naglašavajući to, Pelosi je rekao da demokrate neće uključiti odredbu o povećanju gornje granice duga u rezoluciju budžeta od 3,5 miliona dolara za Bajdenovu infrastrukturnu agendu koju nameravaju da usvoje sa procesom pomirenja, kako bi izbegli filibuster.

Umesto toga, vrhunske demokrate napreduju sa planom da se doda dodatni jezik u meru zaustavljanja finansiranja koja bi držala finansiranje vlade do 3. decembra ili 10. decembra, rekli su izvori, i nadaju se da će ubediti 10 republikanaca iz Senata da podrže zakon.

Uključivanje ograničenja duga u zaustavnu meru nije konačno, upozorili su izvori, a diskusije će se nastaviti po povratku Doma sa letnje pauze. Na primer, i dalje se može dodati u predlog zakona o pomoći u slučaju katastrofe ili se pozabaviti samostalnim računom.

Deo zabrinutosti za vrhunske demokrate je to što je put do 60 glasova u Senatu je značajno sužen prošlog meseca nakon što je većina republikanske konferencije u Senatu potpisala pismo kojim se obećava da će blokirati svaki predlog zakona kojim se pokušava povećati gornja granica duga.

Samo četvorica republikanaca u Senatu - predsednik odbora za izdvajanja za Senat, Ričard Šelbi, Lisa Murkovski, Susan Kolins i Džon Kenedi - odbili su da potpišu pismo, što je daleko daleko od praga potrebnog da se pobedi očekivani filibuster.