AKTUELNO

Velika Britanija je danas saopštila da je odlučila da ne uvodi takozvane kovid pasoše za ulazak u noćne klubove i druga mesta sa mnogo ljudi u Engleskoj.

Vlada je promenila odluku nakon protivljenja nekih poslanika vladajuće Konzervativne stranke.

Ministar zdravlja Sadžid Džavid rekao je da je Vlada za sada odustala od uvođenja kovid pasoša, ali da će razmotriti to pitanje ako ponovo dođe do naglog rasta broja infekcija koronavirusom.

"Ne treba ovo da radimo samo da bismo ga radili", rekao je Džavid koji je samo nedelju dana ranije branio uvođenje propusnica kao "najbolji način" da industrija noćnih klubova i zabave opstane.

Iz kancelarije premijera navedeno je da bi plan, koji je trebalo da bude primenjen krajem meseca, bude sačuvan u rezrvi za jesen ili zimu.

Takvi pasoši, odnosno propusnice za vakcinisane i izlečene od koron, uvedeni su u nekim evropskim zemljama, među kojima je Francuska.

Za razliku od Engleske, Škotska je uvela vakcinalni pasoš koji će oni stariji od 18 godina, biti dužni da pokažu prilikom ulaska u noćne klubove i velike događaje od početka oktobra.

U Velsu, ministri će odlučiti iduće nedelje da li će uvesti propusnice ili ne. U Severnoj Irskoj trenutno se ne planira uvođenje pasoša.

U nedelju je u Velikoj Britaniji zvanično registrovano 29.173 nova slučaja koronavirusa i 56 smrtnih slučajeva.

Autor:

#Velika Britanija