AKTUELNO

Kubanska vlada počela je da vakciniše decu od dve godine i stariju protiv koronavirusa u pokušaju da se škole što pre otvore, preneli su ostrvski mediji.

I druge zemlje su najavile da će uskoro krenuti sa vakcinacijom dece, ali se veruje da je Kuba prva koja je vakcine protiv kovida dala maloj deci. U septembru je iz Havane poručeno da su njihove vakcine bezbedne za decu, prenosi CNN.

Tokom pandemije, škole mahom nisu radile i deca su nastavu pratila preko televizije pošto je kućni internet retkost u ovoj zemlji.

Kuba je tokom pandemije razvila svoje vakcine protiv korone za koje njihovi naučnici kažu da su bezbedne i efikasne. Vlada je najavila i da će zatražiti odobrenje Svetske zdravstvene organizacije za svoje vakcine

Prema podacima kubanskog ministarstva zdravlja, više od četiri miliona Kubanaca je u potpunosti vakcinisano. Vlada nije navela koliko je dece do sada vakcinisano ali je navela pedijatrijska vakcinalna kampanja počela ove nedelje u provinciji Sienfuegos gde je zdravstveni sistem u krizi zbog nestašica i oštrog skoka novih slučajeva zaraze i smrti.

Kubanska vlada je navela i da se nadaju da će vakcinisati više od 90 posto populacije od 11,2 miliona ljudi pre nego što sredinom novembra otvore međunarodne granice.

Prvobitno, navela je vlada, cilj je bio da se vakcinišu zaposleni u zdravstvu, stari i najgore pogođene oblasti. Posle porasta broja infekcija kod dece, koje su najverovatnije posledica delta soja, vlada je najavila da će prioritet sada biti vakcinacija mladih.

"Sa skokom pozitivnih slučajeva kovida 19 kod dece, neophodno je da se porodice zaštite, zbog čega čemo zaštititi našu decu i adolescente", rekao je glavni epidemiolog dr Fransisko Duran Garsija.

Kuba je do danas prijavila 6056 smrtnih slučajeva od posledica koronavirusa, ali su zvaničnici nedavno rekli da bi taj broj mogao da bude veći.

Autor:

#Vakcina