AKTUELNO

U sirijskom džihadističkom uporištu Raki ostalo je zaglavljeno 50.000 civila, saopštile su danas Ujedinjene nacije, i upozorile da zalihe hrane, vode i drugih potrepština tamo brzo nestaju.

"Ujedinjene nacije procenjuju da je između 30.000 i 50.000 ljudi ostalo zaglavljeno u gradu Raki", rekao je u Ženevi portparol UNHCR-a Andrej Mahečić, a ta brojka je manja od 100.000 koliko ih je tamo bilo zaglavljeno krajem juna, prenosi AFP.

Mahečić je istakao da je teško precizirati tačan broj civila koji su ostali u Raki s obzirom na to da agencije UN nemaju pristup tom sirijskom gradu, ali je napomenuo da je "imperativ obezbediti zaglavljenim civilima bezbedan izlazak kako bi došli do sigurnog utočišta i zaštite".

"Dostupnost hrane, vode, lekova, struje i drugih potrepština opada, a situacija se brzo pogoršava", upozorio je on.

Snage uz podršku UN prilibližile su se poslednjem uporištu Islamske države u Siriji nakon što su prošle nedelje prodrle u tamošnju četvrt Stari grad, ali oko 2.500 džihadista još brane centar Rake.

Islamska država je preuzela kontrolu nad Rakom 2014, praktično pretvorivši taj severni grad u sirijsku prestonicu svog takozvanog "kalifata", podseća francuska agencija.

#Civili

#Sirija

'