AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc ističe da je odluku o zabrani posete turskom ministru privrede Nihatu Zejbekčiju doneo zato što Austrija nema interes da uvozi konflikte iz Turske.

- Za vikend smo dobili upit od strane Turske za nastup turskog ministra pred turskom zajednicom u Beču. Sa naše strane je došao dodatni upit da li postoji interes za bilateralnim susretom. Pošto nije bilo tako odbili smo zahtev. Slično je prethodno učinjeno u Nemačkoj i Holandiji - objasnio je Kurc.

Kurc je, u izjavi bečkom dnevniku Hojte, naglasio da ne bi ništa imao protiv bilateralnog susreta sa turskim ministrom, jer je Austrija zainteresovana za razmenu sa Ankarom, kako u ekonomiji tako i politički.

- Međutim, nemamo nikakav interes da se unutrašnjopolitičke tenzije i konflikti iz Turske uvoze u Austriju - poručio je Kurc.

Pročitajte još: VUČIĆ O BRUTALNOJ KAMPANJI KURIRA Napadajte, ne plašim se, jer mi je savest čista! UTAJU POREZA NEĆU DOZVOLITI!

Ukazao je da se kod manifestacija, kakva je bila planirana, dižu tenzije, na primer između Kurda i Turaka. Odbacio je kritike da je zabrana dolaska turskog ministra nedemokratski čin.

- Imamo pravo, tako i međunarodno-pravno obavezu da odlučujemo da li dozvoljavamo unošenje konflikata iz inostranstva - poručio je Kurc.

Odluku Sebastijana Kurca podržao je austrijski kancelar Kristijan Kern, koji je rekao da se radi o tome da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan želi da vrši politički uticaj u Austriji, što Austrija neće da dozvoli.

Ankara je uložila protest na odluku Beča i istakla da Austrija u odbrani dermokratskih vrednosti nije iskrena.

#Austrija

#Sebastijan Kurc

#Turska

'