AKTUELNO

Talibani su najavili formiranje nove vlade, manje od mesec dana nakon zauzimanja avganistanske prestonice Kabul.

Kako prenosi RT, zalibani su počeli da popunjavaju vladine pozicije. Međutim, neke od osoba koje će se naći na ministarskim pozicijama traže američke vlasti i nude višemilionske nagrade za njihovo hvatanje.

Mula Muhamed Hasan Akund, suosnivač i čelnik talibanskog rukovodstva, imenovan je u utorak za vršioca dužnosti premijera Avganistana, nakon što su drugi talibanski lideri odobrili njegovu nominaciju. Mula Abdul Gani Baradar, koji se smatra faktičkim vođom militantne grupe, imenovan je za potpredsednika vlade, rekao je portparol talibana.

Siradžudin Hakani imenovan je za vršioca dužnosti ministra unutrašnjih poslova. Njega američke vlasti smatraju međunarodnim teroristom, a FBI nudi nagradu do 5 miliona dolara za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja.

Za Hakanijem se traga zboh umešanosti u napad na hotel u Кabulu 2008. godine u kojem je poginulo šest osoba, uključujući i američkog državljanina. Hakani je takođe navodno učestvovao u prekograničnim napadima na američke i koalicione snage u Avganistanu, a navodno je planirao i ubistvo tadašnjeg avganistanskog predsednika Hamida Кarzaija 2008. godine.

Mula Jakub, sin vođe mudžahida i osnivača talibana Mule Mohameda Omara, imenovan je za vršioca dužnosti ministra odbrane. Uprkos svom ratničkom pedigreu, Zapad smatra Jakuba umerenim za talibanske standarde. On je podržao pregovore za prekid 20-godišnjeg avganistanskog sukoba.