AKTUELNO

U junu je vlada objavila da planira da nastavi sa strategijom života sa kovidom - pokušavajući da kontroliše epidemiju vakcinacijom i praćenjem hospitalizacija, a ne uvođenje restrikcija na živote građana.

Singapur je upozorio da će možda morati ponovo da uvede kovid restrikcije ukoliko se novo širenje visoko zarazne delta varijante ne stavi pod kontrolu, dovodeći u rizik plan grada da živi sa virusom.

Broj novih slučajeva korona virusa u Singapuru udvostručio se prošle nedelje, sa više od 1.200 slučajeva u nedelji koja se završila 5. septembra.

Singapur je do danas zabeležio 68.901 kovid infekcija i 55 smrti, prema Univerzitetu Džons Hopkins.

Foto: Beta/Saša Đorđević

Singapur je uveo agresivnu politiku nulte kovid strategije tokom pandemije i oštre mere, uključujući zatvaranje restorana, granica i uvođenje socijalne distance.

Međutim, u junu je vlada objavila da planira da nastavi sa strategijom života sa kovidom - pokušavajući da kontroliše epidemiju vakcinacijom i praćenjem hospitalizacija, a ne uvođenje restrikcija na živote građana.

- Loša vest je da kovid-19 možda nikada neće otići. Dobra vest je da je moguće živeti normalno sa njim - rekli su zvaničnici u junu.

Singapur ima jednu od najviših stopa vakcinacije na svetu, sa više od 80 posto populacije koja je u potpunosti vakcinisana, prenosi CNN.

Tokom avgusta Singapur je počeo sa popuštanjem nekih mera, dozvoljavajući ljudima koji su u potpunosti vakcinisani da ručaju u restoranima u grupama od pet.

Međutim, širenje delta soja zaustavilo je naredno ukidanje mera. Vlasti nameravaju da zaustave širenje virusa još agresivnijim praćenjem kontakata, a obavezno testiranje visokorizičnih radnika obavljaće se još češće - jednom nedeljno umesto jednom u dve nedelje.

Singapur je zabranio sva okupljanja na radnom mestu od srede, a na građane je apelovano da izbegavaju neophodne društvene događaje.