AKTUELNO

Severnokorejski čelnik Kim Džong-un pozvao je na preduzimanje napora koji bi u većoj meri sprečili štete po privredu od prirodnih katastrofa ili pandemije korona virusa, izvestila je u petak državna novinska agencija KCNA.

Kim je to poručio tokom predsedavanja sastankom politbiroa vladajuće Radničke stranke, na čijem su dnevnom redu dominirali ekonomski planovi.

Severnokorejska ekonomija zemlje pogođena je međunarodnim sankcijama, kao i samonametnutim ograničenjima kretanja sa ciljem sprečavanja izbijanja širenja korona virusa. Takođe, obilne sezonske kiše i tajfuni povećali su zabrinutost zbog poremećaja u snabdevanju hranom, napisao je Rojters.

Naime, prema proceni UN-ove agencije za hranu (FAO) objavljenoj u julu, Severnoj Koreji preti nedostatak 860.000 tona hrane ove godine.

Kim je naglasio potrebu preduzimanja sveobuhvatnih mera za prevladavanje abnormalnih klimatskih uslova, opasnost od kojih je porasla poslednjih godina, objavila je KCNA.

Te mere bi između ostalog uključivale pošumljavanje radi kontrole erozije tla, kao i održavanje i gradnju rečnih nasipa.

Severna Koreja nije potvrdila nijedan slučaj kovida-19, ali je zatvorila granice i uvela stroge mere prevencije, smatrajući pandemiju pitanjem nacionalnog opstanka.

"Sadašnja opasna situacija sa globalnom pandemijom koja izmiče kontroli zahteva strožu prevenciju epidemije u celoj zemlji. Pooštravanje prevencije zadatak je od izuzetne važnosti, u kom u sadašnjoj situaciji ne sme ni na trenutak da se popusti", rekao je Kim.

Autor:

#Kim Džong-Un