AKTUELNO

Najmanje 56 ljudi, od kojih su većina deca, umrlo je nakon misteriozne groznice u Utar Pradešu, državi koja se nalazi u severnoj Indiji.

Stanje koje se tek treba utvrditi ima simptome uključujući visoku temperaturu, bolove u zglobovima, glavobolje, dehidrataciju i mučninu, kao i neke slučajeve osipa po gornjim i donjim udovima.

Nijedan od ljudi koji su prijavili ove simptome nije bio pozitivan na koronu, a u šest okruga zahvaćenih bolešću lekari sumnjaju da je izbijanje izazvano posebno teškim oblikom denga groznice. Krvni testovi nekih pacijenata koji pokazuju opadajući broj trombocita podržavaju ovaj scenario, prenosi Aj-Ef-El Sajens.

"Pacijenti, posebno deca, u bolnicama vrlo brzo umiru", rekla je dr Nita Kulšrestha, najviši zdravstveni zvaničnik okruga Firozabad za Bi-Bi-Si Njuz. Dr Kulšerestha je od tada uklonjen od strane državnog ministra Jogi Aditianata. Tim od 11 lekara specijalista poslat je u Firozabad zajedno sa lekovima i drugim potrepštinama.

Denga groznica je virusna bolest koju šire komarci koji se nalaze u tropskim i suptropskim regijama širom svijeta, uglavnom u gradovima. Postoje četiri vrste virusa denga, što znači da se pojedinac može inficirati četiri puta. Većina slučajeva je blaga, ali je moguće da virus izazove akutne simptome, koji mogu biti slični gripu. Kao i grip, i ovo može biti smrtonosno, posebno bez odgovarajuće medicinske nege.

Modeli Svetske zdravstvene organizacije procjenjuju oko 390 miliona infekcija virusom denga širom sveta. Svake godine se deseta osoba u opasnosti od ove bolesti inficira. Broj infekcija i smrtnih slučajeva masovno se povećavao u poslednjih nekoliko decenija, četiri puta je porastao između 2000. i 2015. godine kada su 4.032 osobe umrle od ove bolesti.

Drugu mogućnost, japanski encefalitis, takođe prenose komarci. SZO procenjuje 68,00 kliničkih slučajeva svake godine i glavni je uzrok virusnog encefalitisa u nekoliko azijskih zemalja. Uopšteno, ova bolest je retka, ali ima visok procenat smrtnosti. Skoro svaka treća osoba koja se zarazi virusom umire.

Za oba stanja ne postoji poznati lek, ali postoje sigurne i efikasne vakcine koje mogu sprečiti japanski encefalitis. Provode se testovi i uzorci kako bi se utvrdilo da li iza smrtonosne epidemije stoji bilo koji od ovih virusa ili drugi uzroci.

Oslabljeni i neefikasni programi suzbijanja komaraca, kao i porast vektora otpornih na insekticide vide se kao razlozi zbog kojih su određene bolesti u posljednjim decenijama doživjele dramatičan i često fatalan porast. Obnovljena ulaganja ključna su za borbu protiv bolesti koje bi mogle dovesti do smrtonosnih izbijanja poput onog koje se sada dešava.

#Indija