AKTUELNO

Predsednikovo upozorenje usledilo je nakon bombaškog napada na aerodromu u Kabulu.

Američki predsednik Džo Bajden saopštio je večeras da je novi napad na aerodrom Kabul veoma "verovatan" u narednih 24 do 36 sati.

Bajden je tu vest objavio kao saopštenje u kome se otkriva da su ga vojni komandanti obavestili da će u narednih 24-36 sati verovatno biti napad na maeričke trupe i civile.

- Napad u petak neće biti poslednji. Nastavićemo da lovimo svaku osobu umešanu u taj gnusni napad i nateraćemo ih da plate. Kad god neko pokuša da nanese štetu Sjedinjenim Državama ili napadne naše trupe, mi ćemo odgovoriti - objavljeno je u saopštenju.

Bajdenovo upozorenje usledilo je nakon bombaškog napada na aerodromu u Kabulu, u kome je poginulo 170 Avganistanaca i 13 pripadnika američke vojske.

- Situacija na terenu i dalje je izuzetno opasna, a pretnja terorističkim napadima na aerodromu i dalje je velika. Vojni komandanti su me obavestili da je napad vrlo verovatan u narednih 24-36 sati. Naredio sam im da preduzmu sve moguće mere - dodao je Bajden, navodi se u saopštenju.

Predsednik SAD je takođe potvrdio da američke snage nastavljaju evakuaciju civila u glavnom gradu Avganistana, pri čemu je 6.800 ljudi, uključujući "stotine Amerikanaca", izvedeno iz zemlje vojnim aviona u petak.

Bajden je rekao da je u proteklih mesec dana evakuisano više od 117.000 ljudi.

#Džozef Bajden