AKTUELNO

Eksplozija u kojoj je poginulo na desetine ljudi, uključujući 13 američkih vojnika, ispred i u blizini kabulskog međunarodnog aerodroma Hamid Khazaj, bio je koordininisani samoubilački napad.

Ovaj napad se dogodio nekoliko sati nakon šeto su zapadne vlade upozorile na potencijalni teroristički napad i upozorio civile da ne idu na aerodrom.

Na području gde se dogodio napad nalazilo se na hiljad eporodica koje su se nadale da će uspeti da se ukrcaju na evakuacione letove očajni i u strahu da će ostati u Avganistanu nakon što su talibani zauzeli gotovo celu zemlju pre dve nedelje, piše Skaj njuz.

Foto: Tanjug AP/Wali Sabawoon

Pojavili su se prvi izveštaji o velikoj eksploziji blizu aerodroma u Kabulu. avganistanska novinarka Rabija Sadat napisao je na društvenoj mreži Tviter samo da se dogodila eksplozija blizu aerodroma u Kabulu i da će detalji biti kasnije poznati.

Izveštaji su se razlikovali i pominjale su se dve moguće lokacije - aerodromska Abi Gejt i hotel Baron.

Smeštena na jugu aerodroma, Abi Gejt je jedan od pet ulaza na aerodrom.

Okolina aerodroma je poslednjih dana preplavljena očajnim porodicama koje se nadaju da će se ukrcati na letove za evakuaciju kako bi izbegle talibane.

Još jedna lokacija koja je pominjana je baron hotel, koji je smešten u blizini aerodroma.

Britanski zvaničnici koristili su hotel kao mesto gde su se obrađivale vize Avganistancima koji su se nadali da će otići u Veliku Britaniju.

Foto: Tanjug AP/Wali Sabawoon

18.25 (kabulsko vreme)

Francuski ambasador poziva sve oko aerodroma da napuste taj prostor i sklone se, navodeći da je "moguća druga eksplozija".

-Svim našim avganistanskim prijateljima: Ako ste blizu aerodromskih kapija, hitno se sklonite. Druga eksplozija je moguća, napisao je on.

Počinju da kruže fotografije povređenih civila koji lutaju ulicama u krvavoj odeći.

Ubrzo nakon toga, kako situacija na terenu postaje jasnija, proširili su se izveštaji o drugoj eksploziji.

Foto: Tanjug AP/Wali Sabawoon

19.06 (kabulsko vreme)

Potvrde stižu da su bile dve eksplozije, a britanski bezbednosni izvori rekli su za Skaj njuz da se prva eksplozija dogodila u blizini hotela Baron, a zatim druga na ulazu Abi Gejta na aerodrom.

19.27 (kabulsko vreme)

Možemo potvrditi da je eksplozija kod Abi gejta bila rezultat složenog napada koji je rezultirao brojnim žrtvama. Takođe možemo potvrditi barem još jednu eksploziju u hotelu Baron ili blizu njega, na maloj udaljenosti od Abi gejta., napsao je Tviteru Džon Kirbi.

22.26 (kabulsko vreme)

Kasno uveče, zvaničnici su potvrdili broj žrtava u brutalnim napadima.

Zvaničnici su tada rekli da su ubijena najmanje 72 civila i 13 američkih vojnika, kasnije je broj porastao na 95.

Glavnom dopisniku Skaj njuza, Stjuartu Ramsaiju rečeno je da je jedna meta bila kanalizacioni kanal gde je mnoštvo očajnih Avganistanaca čekalo da nekako uđe u kompleks u nadi da će se ukrcati na let za evakuaciju.

Foto: Tanjug AP/Wali Sabawoon

Poznati avganistanski novinar koji je samo nekoliko dana ranije pobegao kroz aerodrom napisao je na Tviteru da je razgovarao sa nekoliko prijatelja i njihovih porodica pre smrtonosnih napada. Ovaj brutalni rat nastavlja da nanosi Avganistancima bol, patnju i srce.

Odgovornost za napad preuzela je Islamska država. Novinska agencija Amak objavila je da je njihiv borac, Abdul Rahman al-Logari, 'izveo mučeničku operaciju na aerodromu u Kabulu.'

Foto: Tanjug AP/Wali Sabawoon

Njegovo ime sugeriše da je bio Avganistanac. Ogranak Islamske države odgovoran za napad poznat je i kao Islamska država - provincija Korasan. Rekli su da su ciljali američke vojnike i njihove avganistanske saveznike.

Zbog napada je taj dan proglašen jednim od najsmrtonosnijih za američke snage u 20 godina otkako su Amerikanci u Afganistanu. Ujedno, to su i prvi smrtni slučajevi od februara 2020. godine.

Džo Bajden je rekao da će svi ubijeni biti osvećeni.

-Nećemo zaboraviti, rekao je i obavezao se da će pronaći odgovorne za napad. Ostao je pri roku za povlačenje od 31. avgusta, rekao je da će svi američki državljani biti evakuisani iz Avganistana te da će organizatori bombaškog napada biti pronađeni bez velikih vojnih operacija.

Foto: Tanjug AP/Wali Sabawoon

#Aerodrom

#Kabul

#pokolj