AKTUELNO

Društvenim mrežama širi se fotografija gotovo potpuno praznog aviona koji je poleteo iz Kabula.

Fotografiju je objavio novinar CNN Aleksander Markart, koji je u tvitu objasnio da je to jedan od tri čarter leta koji su platili Džordž i Marija Abi-Habib, saosnivači Sajara International sa sedištem u Vašingtonu. Ta kompanija već duže vreme posluje u Avganistanu.

Pozadinu priče o praznom letu objasnio je za Volstrit Žurnal Džordž Abi-Habib.

Rekao je da je platio čarter let kojim je hteo da prebaci Avganistance u Ugandu, ali su se pojavili problemi na aerodromu u Kabulu. Američki marinci koji su čuvali ulaz na aerodrom odbili su da puste Avganistance koji su imali pravo da se ukrcaju u avion. Žena poreklom iz Ugande morala je da puzi kroz kanalizacionu cev da bi ušla na aerodrom, rekkao je Abi-Habib za novine.

Nakon što je Abi - Habib danima pokušavao da reši problem, avion sa 345 sedišta, morao je da poleti iz Kabula sa samo 50 putnika, prenosi Index.hr.

"Ne možemo očekivati da će svi puzati kroz kanalizacionu cev. Vreme ističe", rekao je Abi-Habib.

Volstrit Žurnal navodi da se nešto slično dogodilo sa čarter letom koji je trebalo da ide u Ukrajinu. Oko 40 Avganistanki koje su imale pravo da se ukrcaju na let nisu puštene na aerodrom, nisu ih pustili ni američki marinci. Posle dva dana avion sa 240 sedišta je poleteo sa oko 70 praznih sedišta.

Autor: