AKTUELNO

Talibani se nadaju da će njihovo obećanje da će štititi žene i manjine podstaći Zapad da ih prihvate kao nove vladare Avganistana.

Talibani vam poručuju da ne morate da brinete. I ovoga puta vam to poručuju preko Tvitera.

To je izjava i po za ljude poznate po sadističkim pogubljenjima na fudbalskim stadionima i pokušaj da se predstave kao legitimna vlada. Ali, talibani su poslednje dve decenije naučili diplomatske trikove. Uz pomoć sofisticiranih medijskih operacija, talibani sada sebe predstavljaju kao zaštitnike ženskih prava i prava verskih manjina i nude amnestiju neprijateljima.

Kritičari podsećaju da su talibani sličnu amnestiju ponudili 1996. godine kada su ušli u Kabul, samo da bi krenuli da se svete. Sada je, piše briselski Politiko, međunarodna zajednica toliko šokirana brzinom kojom su talibani zauzeli zemlju i toliko je očajnički željna da izbegne izbegličku krizu, da su spremni da zaborave prošle zločine talibana i sude im samo na osnovu budućih akcija.

"Rebrendirani" talibani danas su "potpuno drugačiji" od ubica koje su ne tako davno prognale žene iz javnog života i uništili spomenik svetskog kulturnog nasleđa, Bamijske bude.

Na Tviteru i drugim društvenim mrežama, talibani sada tvrde da je "mračno doba" daleko iza njih. Kao dokaz tome, postavili su fotografije i snimke svojih boraca u Kabulu koji izigravaju obične ljude koji vežbaju, jedu sladoled i pretvaraju se da su dobri.


Na drugim snimcima, vide se brižni talibani kako proveravaju da li su šiiti ili sikska manjina dobro i uveravaju ih da će brinuti o njihovoj bezbednosti. Talibanski lideri, koji su suniti, čak bu i prisustvovali jednoj velikoj šiitskoj svečanosti. Jedan od talibana čak je postavio snimak devojčica koje odlaze u školu u Heratu nakon što su ga njegovi saborci zauzeli, u pokušaju da umiri strahovanja da će Avganistanke opet biti izbrisane iz javnog života.

U kampanju "šarmiranja" talibani su ukljućili i Kinu i obećali su im da neće više podržavati ujgurske borce u Ksindžijangu. To što su fini prema Hazarima je za Iran, piše Politiko. Iran, gde šiiti čine većinu, pristao je na krhku saradnju sa talibanima u borbi protiv zajedničkog neprijatelja - Amerikanaca, ali će svako ponavljanje talibanskog iživljavanja nad šiitima tu saradnju uništiti i na talibane navući gnev Teherana.

Ovaj PR već je počeo da daje rezultete u nekim prestonicama.

"Poruke koje dolaze iz Avganistana su pozitivne", rekao je pakistanski ambasador pri EU Zaher Aslam Džandžua. "Talibani su amnestirali bivše zvaničnike i pozivaju žene i druge da se vrate na posao, što je bila jedna od najvećih briga međunarodne zajednice", rekao je on.

Iz ruskog ministarstva spoljnih poslova stiže komentar da su talibani uveli javni red i ponovili garancije da će brinuti o bezbednosti lokalnog stanovništva i stranih diplomatskih misija.

Visoki zvaničnik Ujedinjenih Arapskih rekao je Rojtersu da su izjave talibana "ohrabrujuće". Politiko podseća da su Pakistan i UAE, zajedno sa Saudijskom Arabijom bile jedine zemlje koje su priznale talibansku vladu 1996. godine.

Čak i zapadne vlade deluju umirene talibanskim pričama. Britanski premijer Boris Džonson je pre nekoliko dana rekao da će se "ovom režimu suditi na osnovu izbora koje budu činili i akcija i stavova o terorizmu, zločinima, pravu devojčica na obrazovanje". Nešto slično je ponovio i francuski šef dipomatije Žan Ivr le Drian koji je rekao da je Pariz ohrabren posvećenošću talibana očuvanju ljudskih prava, ali da to moraju da pokazu.

Međutim, pukotine u imidžu su već počele da se vide.

Neha Ansari, analitičarka iz Vašingtona kaže da svet sada ima posla sa "veoma drugačijim talivanima" koji su svladali pravila igri 21. veka. "Oni su iskusni borci, tehnološki i medijski potkovani. Proputovali su svetom, pregovarali sa velikim silama", rekla je ona.

Sada, kada su uspostavili direktnu komunikaciju sa SAD, Rusijom, Kinom i Iranom, grupa je svesnija interesa svake od tih zemalja i može, bar retorički, da ih podržava. Ali, upozorava analitičarka, talibanima se ne sme verovati.

"Ne možete verovati političkoj fasadi talivana. Ne možete verovati njihovim izrazima posvećenosti jer ili nemaju kontrolu nad vojnicima ili se pretvaraju da nemaju kontrolu", rekla je Ansari.

Uz to, podseća briselski sajt, talibani su svoje ustupke i obećanja uslovili na vrlo zlokoban način. Ženska prava će se poštovati "unutar granica islamskog zakona", rekao je portparol talibana Zabihula Mudžahid. I druga obećanja zaštite osnovnih ljudskih prava su upakovali i slične, nejasne uslove. Mudžahid je odbio da kaže šta će talibani sledeće uraditi osim da su u toku "ozbiljni razgovori".

I upravo tu strategija talibana počinje da puca. Iako se oni trude da svetu predstave pročišćenu verziju, nasilje u Kabulu se ne može sakriti. Lokalni mediji i korisnici društvenih mreža prenose da su talibani već ubili pesnika i rođaka novinara nemačkog Dojče velea. Žene spikerke su smenjene, a na demonstrante u Džalalabadu i Asadabadu je otvorena vatra. Na jednom od snimaka koji kruže društvenim mrežama vide se talibani kako okupljaju ljude i tuku ih.

Uprkos obećanjima da se neće svetiti, BBC je preneo da talibani idu od vrata do vrata u potrazi za ljudima koji su na njihovoj crnoj listi.

"Teško je poverovati da su se promenili. Njihove akcije to ne pokazuju", rekao je jedan EU diplomata.

Autor: