AKTUELNO

Portparolka prve dame SAD Melanije Tramp Stefani Grišam izjavila je da supruga američkog predsednika zbog demonstracija u Hamburgu nije u mogućnosti da napusti hotel u kojem je odsela i neće prisustvovati današsnjim događajima u organizaciji supružnika lidera G20, prenosi Si-En-En.

Foto: Tanjug

AP je prethodno javio da su demonstranti koji se protive globalizaciji blokirali hotel u kojem je Melanija Tramp, pa ona ne može da se pridruži suprugama drugih lidera G20 i suprugu nemačke kancelarke Angele Merkel u druženju na marginama samita.

Grišamova je saopštila da hamburška policija nije uspela da raščisti put supruzi američkog predsednika, koja je smeštena u hotelu za goste nemačke vlade.

Foto: Tanjug

Dok lideri Grupe 20 pokušavaju da izbegnu katastrofu zbog stava SAD o klimatskim promenama, suprug nemačke kancelarke Angele Merkel trebalo je da upozna detaljnije o toj temi kćerku i suprugu američkog predsednika Donalda Tampa - Ivanku i Melaniju Tramp.

Kako piše Blumberg, prva dama SAD zajedno sa ostalim supružnicima lidera G20 nije trebalo da ide samo u razgledanje tokom samita u Hamburgu, već i u obilzak nemačkog Centra za istraživanje klime.

Foto: Tanjug

Prema navodima nemačkih zvaničnika, ideja je potekla od profesora fizičke i teorijske hemije Joahima Sauera, supruga nemačke kancelarke.

Labaratorija, koje se nalazi u blizini hale u kojoj se sastaju Merkel, Tramp i drugi lideri, koristi superkompjutere za modeliranje klimatskih promena i njihovih efekata na svetske regione.

U funkciji je od 1987. godine i u njoj radi više od 60 stručnjaka.

U Hamburgu se danas počinje dvodnevni samit G20 na kojem učestvuju zvaničnici najrazvijenijih industrijskih zemalja sveta.

#Demonstracije

#Melanija Tramp

#Protest

'