AKTUELNO

Dvogodišnja devojčica jedna je od poginulih u stampedu koji se dogodio u subotu kod aerodroma u Kabulu.

Bila je ćerka bivšeg prevodioca američke kompanije. On je pre kobnog trenutka bio na putu prema aerodromu sa suprugom, dvogodišnjom ćerkom, roditeljima, tri sestre i rođakom. Oni su se slučajno našli u gomili ljudi, a uspaničena gomila je pregazila dete.

Baka devojčice ispričala je posle incidenta kako je cela porodica završila na tlu i da ih je stampedo u jednom trenutku pregazio. Kako kaže, tada joj se razbio i mobilni, a zadobila je i udarac u glavu.

- Pokušala sam da skinem odeću koja mi je prikrivala glavu, jer nisam mogla da dišem. Dok sam ustajala videla sam mrtvo dete svoje ćerke na tlu. Gomila ju je pregazila. Bilo je užasno, nisam mogla da je spasim - rekla je ona medijima.

Žena, čije je dete stradalo, nije želela da joj se objavi identitet zbog bezbednosti, rekla je da su izvukli telo devojčice kako bi je sahranili.

- Bila je tako hrabro dete. Svaki put kada bi čula pucnjeve, povikala bi 'petarde!' - rekla je i dodala kako nije verovatno da će sa porodicom ponovo pokušati da se probije do aerodroma: "Radije bih umrla kod kuće na dostojanstven način".

U Kabulu već nedelju dana očajnički pokušavaju da evakuišu strane i avganistanske saveznike nakon što su talibani preuzeli glavni grad.

#Avganistan