AKTUELNO

Ostrvo Martini vinogradi u SAD ima najveći rast broja obolelih od kovida 19 po broju stanovnika.

Bolnica na ovom ostrvu popunjena je novim slučajevima obolelih od virusa korona, a krivac za sve je, prema pisanju nekih medija, najverovatnije niko drugi do Barak Obama, bivši predsednik Amerike! Naime, nakon gala rođendanske žurke koju je Obama priredio za svoj 60. rođendan, ovo ostrvo ima najveći rast broja obolelih u Americi po broju stanovnika.

Prate kontakte

Od zabave koja je organizovana 7. avgusta do danas na ovom ostrvu je registrovano ukupno 158 novih slučajeva zaraze. Ujedno to je i najveći broj zaraženih od izbijanja pandemije, tvrde zvaničnici.

Kako prenosi lokalni list Vinjard gazet, tri pacijenta se nalaze u kritičnom stanju, dok je jedna osoba prebačena u bolnicu u Boston. Na ostrvu postoji samo jedna bolnica i od početka pandemije u njoj su lečena tek dva pacijenta obolela od korone.

- Sad imamo pune ruke posla. Pucamo po šavovima - rekla Deniz Skepisi, upravnica bolnice. Ona nije želela da porast broja obolelih direktno dovede u vezu sa velikom žurkom koju je bivši predsednik Obama organizovao za svoj rođendan.

- Još pratimo kontakte i utvrđujemo odakle je virus krenuo da se širi - dodala je ona. Ranije prošle nedelje zdravstveni zvaničnici na ostrvu su doneli odluku da zaštitne maske budu obavezne u zatvorenim prostorima. Broj zaraženih na ostrvu znatno je opao u maju zahvaljujući vakcinaciji.

Zaraženi u hotelu

Podsećamo, Barak Obama je prvobitno planirao veliku zabavu sa čak 475 zvanica, ali je posle upozorenja na opasnost od širenje delta soja virusa korona, koji je mnogo zarazniji, odlučio da smanji broj pozivnica. Uprkos tome, na zabavi koja je održana na njegovom imanju vrednom 12 miliona dolara okupilo se nekoliko stotina gostiju.

Da situacija bude još povoljnija za širenje virusa, Obamina zabava je trajala dva dana. Zabavi su prisustvovale brojne zvezde među kojima su DŽej Zi, Bijonse, DŽon Ledžend, Tom Henks, Bredli Kuper i mnogi drugi. Došli su iz raznih delova zemlje. Većina ih je odsela u hotelu gde je otkriveno sedmoro pozitivnih.