AKTUELNO

Tokom proteklih 19 godina, ja sam studirala, želela da ostvarim svoje ciljevem ali sada, na žalost, svi moji snovi su umrli, ovako svoju priču započinje Kristal Bajat jedna od sedam žena koje su pre nekoliko dana učinile ono što niko nije očekivao - izašle su na ulicu i od novih vlasti zatražile su veća prava, kao i da se ne menja sadašnja zastava.

Kristal Bajat je pomogla da se organizuje protest na Dan nezavisnosti Avganistana. Sada kada talibani kontrolišu Avganistan, koršćenje zastave Avganistana je postao pokret otpora, rekla je ona za Njujork tajms.

-Mnoge žene su htele da podignu svoj glas, ali još uvek se plaše i nisu smele da izađu iz svojih kuća. Ja dižem glas u ime miliona žena, rekla je Kristal koja je spisateljica i aktivistkinja.

-Naša zastava je naš identitet. Žene mogu biti hrabre kao i muškarci, naglasila je.

Bajat je otvoreno kritikovala talibane i uprkos pretnjama ona nije sakrila svoj identitet.

-Za 20 godina imali smo mnogo promena u našem društvu i oni su nam to oduzeli, rekla je Bajat.

-Ovo je prvi put u celom mom životu da sam se suočila sa talibanom, istakla je ona.

-Dok me neko ne ubije, do tog dana, ja ću nastojati da se borim za svoje ciljeve, poručila je ona.

Podsetimo, najmanje tri osobe su poginule su na protestima u Džalalabadu u sredu, kada su talibani otvorili vatru, dok su lokalni stanovnici pokušavali da postave državnu zastavu Avganistana.

Avganistan 19. avgusta slavi nezavisnost od britanske kolonije iz 1919. godine.

Protesti ljudi koji mašu avganistanskom zastavom, kako navode mediji, u nekim slučajevima nakon što su srušili bele talibanske zastave, bili su prvi znakovi protivljenja talibanima od njihovog zapanjujućeg zauzimanja zemlje i glavnog grada Kabula.

-Naša zastava, naš identitet, uzvikivala je gomila muškaraca i žena koji su mahali zastavom u glavnom gradu Afganistana.

Autor: