AKTUELNO

Nemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsednik Vladimir Putin razgovaraće danas u Moskvi o krizi u Avganistanu i tretmanu ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog u Ukrajini.

Druga izazovna pitanja koja će sigurno biti tema jeste kontroverzni gasovod "Severni tok 2", kojem se protive SAD a koji bi trebalo da bude završen ovog meseca.

Portparol Angele Merkel Štefan Zajbert, izjavio je ranije ove nedelje da će se razgovori u Moskvi "sigurno odnositi na velika otvorena međunarodna pitanja" kao što su Avganistan, sukob u istočnoj Ukrajini "za čije bi rešavanje Rusija mogla da učini mnogo više".

Tema će biti i Belorusija, kao je naveo Zajbert "država, diktator, koji se na najgori način suprotstavlja svom narodu i na koju, kako mi verujemo, rusko rukovodstvo ima uticaja".

Poseta Merkelove Moskvi dolazi kada se kancelarka bliži kraju svog skoro 16-godišnjeg vođenja Nemačke.

Ona i Putin, koji su od 2000. godine bili predsednik Rusije ili premijer, uspeli su da održe komunikaciju tokom godina uprkos brojnim političkim razlikama.

Međutim, njihovi odnosi su se pogoršali od 2014. godine, kada je Rusija anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim i podržala separatističke pobunjenike na istoku Ukrajine.

Merkel odlazi u Rusiju na godišnjicu kada se Navaljni teško razboleo dok je bio u avionu iznad Sibira 20. avgusta 2020. Na insistiranje njegove supruge, opozicioni lider je prebačen na lečenje u Nemačku, gde su zvaničnici rekli da je otrovan sovjetskim nervnim agensom.

Navajlni, koji je Putinov najotvoreniji kritičar, proveo je pet meseci na lečenju u Nemačkoj i za trovanje okrivio Kremlj. Ruske vlasti su odbacile optužbu.

Autor: