AKTUELNO

Jedan od najopasnijih italijanskih begunaca, glavni trgovac narkoticima iz Kamore Rafaele Imperiale, uhapšen je u Dubaiju 4. avgusta, rekli su izvori u četvrtak.

Imperiale (46), u bekstvu od 2016. godine, navodno živi raskošnim životom u glavnom gradu UAE.

Imperiale je imao starijeg brata koji je umro 1996. godine i ostavio mu kafić u Amsterdamu odakle je započeo svoju kriminalnu karijeru, prenosi Ansa.

U svojoj kafiću Imperiale je prodavao lake droge i navodno je bio umešan u veliku trgovinu kokainom sa holandskim trgovcem drogom Rikom van de Buntom.

Devedesetih ga je Antonio Orefiće, član klana napuljske mafije Moćia, upoznao sa Eliom Amatom, bratom Rafaele Amata, u to vreme jednim od najboljih trgovaca drogom iz klana Di Lauro. Imperiale je počeo da zarađuje milione evra, postavši rukovodilac organizacije Di Lauro koja se direktno radila sa kartelima za trgovinu drogom u Peruu, Ekvadoru i Kolumbiji.

Prema italijanskim vlastima, Imperiale je živeo na visokoj nozi u Dubaiju i trošio 400.000 evra mesečno.

2016. godine dve slike Van Goga ukradene iz Van Gogovog muzeja u Amsterdamu 2002. pronađene su u vili u Kastelamare di Stabia, njegovom rodnom gradu u blizini Napulja, u njegovom vlasništvu.

Dokumenti DEA-e poslati holandskoj policiji razotkrili su navodni super narko-kartel na čijem su čelu Imperiale, Ridouan Tagi (bivši najtraženiji holandski kriminalac, sada u zatvoru), Daniel Kinahan (šef irske bande) i Edin Gačanin (bosanski trgovac drogom).

DEA je ovu grupu posmatrala na sastancima u hotelu Burdž Al Arab u Dubaiju, bazi navodnog kartela 2017. DEA ovo smatra jednim od pedeset najvećih svetskih narko kartela, sa praktično monopolom na peruanski kokain i kontrolom oko trećine trgovine kokainom u Evropi.

Autor: