AKTUELNO

Vlada Severne Makedonije saopštila je danas da je preuzela obavezu da prihvati 450 gradjana Avganistana, koji tu zemlju napuštaju nakon što su vlast osvojili talibani.

Kako se precizira, u ovom trenutku je preuzeta obaveza o prihvatanju 450 stanovnika Avganistana, zaposlene i žene i decu zaposlenih u humanitarnim misijama, aktiviste organizacija za ljudska prava, novinare, prevodioce, studente, stipendiste, i građane koji su prethodnih 20 godina bili podrška Nato snagama.

Najveći deo od tih 450 Avganistanaca očekuje se da u Severnu Makedoniju stigne do kraja ove sedmice, zavisno od okolnosti na aerodromu u Kabulu, a njihov dolazak se koordinira sa američkom nevladinom organizacijom Nacionalni demokratski institut (NDI).

Vlada u Skoplju je odlučila i da gradjane Avganistana oslobodi troška za izdavanje viza, a troškove za njihov smeštaj u nekom od hotela i motela u Severnoj Makedoniji u potpunosti će pokriti medjunarodne organizacije i SAD, do odlaska u Ameriku ili neku treću zemlju.

Ističe se da Vlada Severne Makedonije produžava sa intenzivnom koordinacijom sa savezničkim Nato snagama, sa ambasadom SAD u Skoplju i sa medjunarodnim organizacijama u okviru "medjunarodne spasilačke i humanitarne misije za prihvatanje i spasavanje avganistanskog civilnog i mirotvornog stanovništva".

Autor: