AKTUELNO

Nakon munjevite ofanzive koju su preduzeli nakon odlaska vojske SAD iz Avganistana, talibani su juče zvanično ušli u prestonicu Kabul i preuzeli su kontrolu nad presedničkom palatom.

Pre toga u ruke talibana pao je i poslednji granični prelaz. Predsenik Avganistana podneo je ostavku i otišao iz zemlje, kako bi, prema njegovim rečima, sprečio krvoproliće.

Foto: Tanjug AP/Verified UGC via AP

Organizovana je hitna evakuacija diplomata, a SAD su poslale dodatne trupe da obezbede siguran izlazak svojih diplomata iz zemlje.

Talibani su juče, nakon što su ušli u grad, obećali da će svi strani državljani biti bezbedni.

Foto: Tanjug AP/Verified UGC via AP

Izvor agencije Tas u glavnom gradu Avganistana rekao je da se na ulicama povremeno čuju pucnji i da se koristi teško naoružanje. Prema njegovim rečima, čuju se i eksplozije, ali su informacije o događajima u gradu oskudne jer je preporučeno da se kuće ne napuštaju.

Padom Kabula, okončano je prisustvo koalicije zemalja predvođenih Sjedinjenim Državama u toj zemlji, posle dve decenije.

Foto: Tanjug AP/Verified UGC via AP

Srbi u Kabulu i dalje čekaju let

Najmanje troje državljana Srbije trenutno se nalazi u Avganistanu, a među njima je i Marko Pribak, koji čeka na evakuaciju. Marko je trenutno u Kabulu i nalaze se u jednom hotelu koji čuvaju američki vojnici, u kom ima dosta stranaca. Sa njim je i srpski državljanin Aleksandar Cvejić. Marko kaže da su na redovnoj vezi sa ambasadorom Srbije u NJu Delhiju Sinišom Pavićem. Kako je rekao, sa ambasadorom se čuju na svakih par sati, ali još uvek nemaju nikakve informacije o letovima. - Situacija nije uopšte sjajna, nemam nikakve druge informacije - rekao je Marko. Dvojica naših državljana su trenutno bezbedni i imaju sve što im neophodno dok čekaju na evakuaciju.

Vojni psi SAD spremno čekaju na evakuaciju iz Avganistana 

Psi i njihovi vodiči čekali su da ih pokupe na asfaltu dok stotine Avganistanaca pokušavaju da pobegnu od talibana.

Viđeno je da američki avioni lete iznad njih dok su pripadnici vojske spremni da evakuišu životinje koje su držane na povodcu dok čekaju evakuaciju kako bi pobegle od talibana, prenosi Miror.

Visoki američki vojni zvaničnici kažu da je međunarodni aerodrom u gradu zatvoren za komercijalne letove jer se nastavljaju vojne evakuacije.

Obustava komercijalnih letova prekida Afganistancima jedan od poslednjih puteva za bekstvo iz zemlje koji se plaše vladavine talibana.

Zvaničnici su razgovarali pod uslovom anonimnosti da razgovaraju o tekućim operacijama.


Talibani su za nekoliko dana zauzeli veći deo zemlje i u nedelju su uleteli u glavni grad.

U postu na Tviteru kasnije se može videti slika pasa u avionu i uši životinje jasno vidljive sa slike unazad.

Takođe je objavljen tvit iz AEROSINT divizije PSF@PSFAER koji glasi: "U međuvremenu se američki vojni psi evakuišu sa aerodroma #Kabul u #Avganistanu, jer je veliki broj Avganistanaca koji su pomagali snagama SAD/NATO -a i koji se sada suočavaju sa mogućim progonom #Talibana juri za američkim C-17 na pisti."

#Avganistan