AKTUELNO

Nakon nekoliko dana oštre vojne ofanzive talibani su preuzeli kontrolu nad celim Avganistanom. Predsednik Avganistana Ašaf Gani je prema nezvaničnim informacijama podneo ostavku. Kako su tlibani poručili oni su u Kabul ušli kako bi sprečili nasilje i pljačke, gde će vlast preuzeti mirnim putem.

Prof dr Srđa Trifković, publicista, ističe da je sličan "spektakularni kolaps" viđen u Moskvi pre sedam godina, kada je za skupe pare obučavana iračka armija, kada je Izis izvršio svoju ofanzivu, kada je pao Mosul.

- Tada je došlo i do širenja kalifata. Ovde smo imali na delu pokaznu vežbu insititicuonalne korupcije u samom srcu Američkog establišmenta - kaže Trifković.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako Trifković dodaje, nezavisni kontraktori koji su bili zaduženi za održavanje i servisiranje avganistanske vazduhoplovne sile, kao i čitav niz evropskih kontraktora, koji su bili na sceni pomoćna snaga, sve je palo kao kula od karata.

- Bez spremnosti da rizikuju svoj život za održanje vlasti sa kojom ne mogu da se identifikuju ni irački ni avganistanski vojnici, niti bilo koji drugi vojnici neće biti operativno upotrebljivi. Armija je kolabirala, jer niko nije bio spreman da pogine za Ašafa Gamija - kaže Trifković.

Darko Obradović sa Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost ističe da ova situacija mora da se posmatra iz više uglova. Kako dodaje, do situacije kakva je trenutno u Avganistanu, doveo je globalni terorizam.

Foto: TV Pink Printscreen

- Činjenica da je talibanski režim do 2001. godine služio kao sigurna luka za Alkaidu i druge terorističke organizacije. Američki vojni cilj je bio da se otkloni ovakva pretnja kako neka Alkaida ne bi opstala - kaže Obradović.

Kako Obradović dodaje, cilj Amerike bio je taj da se otklone pretnje, a ne da se od Avganistana gradi bolje društvo.

- To je teritorija koja je veća od jedne Nemačke, ako pogledamo razruđenost, specifičnosti, ako pogledamo kako su se sovjeti proveli tamo, zaključićemo da ne može da se ispuni cilj da se društvo menja odozgo, već iznutra. Nisu tu samo talibani, već ima još društva... Teško je govoriti šta su viljevi, i da li su Amerikanci uspeli - dodaje Obradović.

Slobodan Samardžija, bivši dopisnik Politike iz Moskve, dodaje da je u sve umešana i Rusija i Kina, kao neposredni susedi, jer postoje veliki interesi.

Foto: TV Pink Printscreen

- Tek će da se vidi šta će biti u Avganistanu jer je sadašnja situacija nejasna. Amerikanci jesu doživeli fijasko, ali je potanje da li su oni to sebi dozvolili - objašnjava Samardžija.

Kako kaže, ono što je suština je to, da postoji svet sa svojom istorijom, i onda dođe neko ko želi da je promeni, a to je Amerika htela sa Avganistanom da bi zaradila novac.

Prof dr. Dejan Miletić predsednik Centra za proučavanje globalizacije priča da koncept ekstremnog islamizma, šerijeta i šerijetskog zakona ne može da bude civilizacijski napredak.

- Pitanje je šta su Amerikanci radili 20 godina u Avganistanu, i potrošila bilion - podvlači Miletić.

Foto: TV Pink Printscreen

Miletić ističe da je Amerika imala strategiju penetracije u tom delu sveta, okruživanje Irana, da se u trbuh Rusije uđe kroz islamizaciju.

- U pitanju je geo - politički koncept - nastavlja Miletić.

Autor: