AKTUELNO

Dok talibani slave u centru Kabula i slikaju se u Ganijevoj kancelariji, na međunarodnom aerodromu hamid Karzai nastavlja se evakuaciju, uz naravno gomilu oprečnih informacija.

Uprkos svemu kako Evropljani tako i Avganistanci koji su sarađivali sa NATO i američkom armijom pokušavaju da spasu kožu, jer se plaše osvete talibana, koji su bez ispaljenog metka ušli u Kabul.

Tokom dana evakuacija uprkos ulasku Talibana u grad je nastavljena. Skoro sve evropske diplomate i članovi vojne misije članica NATO su na aerodromu koji obezbeđuju američki marinci, dok se talibani nalaze okolo.

Sporadičnog pucanja i granatiranja ima, ali uprkos tome nastavlja se evakuacija.

O tome kako izgleda evakuacija ovekovečio je svojim mobilnim telefonom ambasador Francuske u Avganistanu David Marton koji je snimio trenutak evakuacije transportnim helikopterom američke vojske, kao i trenutak kada ulaze u letelicu radnici ambasade, a može se videti i poverljivi materijal.

S druge strane francuska ministarka Florens Parli saopštila je večeras da je Predsednik Emanuel Makron naredio da dva transportna aviona C-130 i A-400M odlete u Ujedinjene Arapske Emirate odakle bi u ponedeljak u ranim jutarnjim časovima započeli operaciju evakuacije i izvlačenja oko 200 državljana Francuske iz Avganistana. Avioni će leteti na relaciji aerodrom Kabul-Abu Dabi, gde će ih preuzimati pripadnici francuskog vazduhoplovstva i pripremit za povratak u matičnu državu.

Dok strane misije najvlju povratak ili ga realizuju isključivo vojnim transportnim avionima, pojavi ose nakratko i jedan snimak haotičnosti na samom aerodromu, gde veliki broj ljudi pokušava da se ukrca u transportni avion i izvuče iz Avganistana.

Inače upućeni tvrde da NATO nije za džabe naredio zabranu poletanja komercijalnih letova sa aerodroma Kabul i naređenje da je to dozvoljeno isključivo vojnim avionima. Inače Vojska SAD danas je poslala nekoliko letelica za specijalne operacije , kao i jednu avio cisternu KC-135T za dopunu MC-130J USAF. Takođe jedan transportni avion C-17 Gloubmaster sa 300 pripadnika američke vojske koji je namenjen da obezbedi evakuaciju iz Kabula slteo je u bazu Al Dahfra u UEA.

Neke ambasade ostsaju da rade

Većina evropskih zemalja odlučila je da evakuiše svoje osoblje. Osim ambasada SAD, Kanade, Velike Britanije,Nemačke, Francuske i Italije koje su evakuisale svoje osoblje, ostale su neke koje nastavljaju sa radom poput Ambasade Turske koja je najavila da neće povlačiti svoje diplomatsko osoblje posle zauzimanja Kabula od strane Talibana.

#Kabul