AKTUELNO

Jedna žena je poginula, a dve osobe su nestale u subotu nakon što su obilne kiše uzrokovale klizišta koja su odnela najmanje dve kuće u zapadnom Japanu. Reke se izlivaju iz svojih korita, a kiše nastavljaju da haraju Japanom.

Na širem području zapadnog Japana, naročito na najjužnijem glavnom ostrvu Kjušu, pala je rekordna količina kiše. Napadalo je 956 milimetara kiše na jednom području u tri dana do subote u podne.

Japan je proglasio najviši nivo upozorenja kojim je obuhvaćeno 1,5 milion ljudi, objavila je javna televizija NHK. Japanska meteorološka agencija (JMA) upozorila je da će pasti još kiše narednih nekoliko dana.

Foto: Tanjug AP/Kyodo News

"Ljudi moraju da preduzmu korake kako bi se pobrinuli za svoju sigurnost", rekao je zvaničnik JMA na konferenciji za medije.

Foto: Tanjug AP/Kyodo News

Reke su se izlile u nekoliko gradova, uključujući Kurume u Fukuoki, a u drugima su se opasno približile izlivanju. Bio je visok vodostaj reke Kamo koja protiče kroz drevnu prestonicu Kjoto, ali to područje do subote u podne nije bilo poplavljeno.

Došlo je do klizišta u nekoliko delova prefekture Nagasaki, a jedno klizište odnelo je najmanje dve kuće pri čemu je stradala žena, a njen suprug i ćerka su nestali. Spasiocima u potrazi pomažu i vojnici, objavila je NHK.

Železnica Šinkansen obustavljena je na većem delu pruge između Tokija i Kjušua.

Obilne kiše sada haraju središnjim delom najvećeg glavnog ostrva Honšu. JMA je upozorila da će kišni front iznad Japana verovatno potrajati nedelju dana.