AKTUELNO

Asteroid Benu, koji predstavlja pretnju Zemlji, i dalje ima vrlo niske šanse da pogodi planetu u sledećem veku, saopštili su danas naučnici iz NASA.

"Ne bi trebalo da budemo zabrinuti previše", rekao je David Farnokija, naučnik u centru NASA u gradu Pasadeni, u Kaliforniji, prenosi AP.

Šanse da Zemlju pogodi asteroid su se povećale - sa 2700/1 na 1.750/1, ali naučnici sada imaju mnogo bolji uvid u putanju Benua zahvaljujući modulu Oziris-Reks, dodao je Farnokija, a preneo Rojters.

"Generalno, mislim da se situacija poboljšala", rekao je Farnokija.

Modul se vraća ka Zemlji posle dugog sakupljanja delova sa velikog asteroida, koji se smatra jednim od dva najopasnija asteroida u Sunčevom sistemu.

Delovi sa asteroida će biti na Zemlji 2023. godine, a Oziris-Reks je stigao na Benu 2018. godine.

Benu će imati blizak susret sa Zemljom 2.135 godine, kada će proći na razdaljini koja je duplo manja od razdaljine sa Mesecom.

Ukoliko bi Benu udario u Zemlju, ne bi uništio život na planeti, ali bi stvorio krater koji je 10 do 20 puta veći od asteroida, rekao je Lindli Džonson, stručnjak za planetarnu odbranu u NASA.Razoreno područje bi bilo mnogo veće - 100 puta veće od samog kratera.

#Asterodi

#Benu

#Zemlja