AKTUELNO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da će u 52 zemlje biti izvršeno kliničko ispitivanje tri antiinflamatorna leka, kao potencijalni tretmani za pacijente obolele od Kovid-19.

Prošlogodišnje ispitivanje pokazalo je da su od izabranih lekova samo kortikosteroidi imali efikasnost protiv teškog i kritičnog oboljenja od korona virusa, piše Rojters.

"Nezavisno stručno veće odabralo je artesunat, imatinib i infliksimab zbog njihovog potencijala da smanje rizik od smrti kod hospitalizovanih pacijenata zaraženih od Kovid-19", piše u saopštenju SZO.

Artesunat se koristi protiv malarije, imatinib protiv određenih vrsta karcinoma, a infliksimab za bolesti imunog sistema kao što je reumatoidni artritis.

SZO je saopštila da će se artesunat, koji proizvodi indijska farmaceutska međunarodna kompanija Ipca, koristiti sedam dana intravenozno, dozom koja se preporučuje kod lečenja malarije.

Imatinib, koji proizvodi multinacionalna švajcarska farmaceutska kompanija Novartis, primenjivaće se oralno jednom dnevno 14 dana, a infliksimab, koji proizvode Džonson i Džonson, primenjivaće se intravenozno kao jedna doza.

#Kovid-19

#Lek

#szo