AKTUELNO

Osumnjičeni za zločin je migrant iz Ruande Emanuel Abaisenga, koji je već poznat policiji.

Katolički sveštenik ubijen je u mestu Mortanj-sur-Sevr u regionu Vonde u zapadnoj Francuskoj, objavio je danas na Tviteru ministar unutrašnjih poslova te zemlje Žerald Darmanin. On je dodao da se hitno uputio u tu regiju.

"Moja puna podrška katolicima u našoj zemlji nakon dramatičnog ubistva sveštenika u regionu Vonde", napisao je Darmanin na Tviteru, rekavši da je krenuo na lice mesta.

Emanuel Abaisenga se nakon zločina predao policiji.

Izvor blizak istrazi, koji je tražio da se ne imenuje, rekao je za AFP da je osumnjičeni ranije otišao u policiju u gradu Mortanj-sur-Sevr i izjavio da je ubio sveštenika. Policija je utvrdila da zločin postoji.

Kako kaže izvor, ubijeni sveštenik, koji je star 60 godina, nekoliko poslednjih mesecu je primao čoveka u svoju crkvu.

Abaisenga je navodno svešteniku priznao je da stoji iza požara u gotskoj katedrali u Nantu koja je užasnula Francusku 18. jula 2020. godine.

Prvobitno, muškarac je bio uhapšen pre nego što je pušten da se brani sa slobode, ali je stavljen pod sudsku kontrolu.

Povodom ovog slučaja, liderka francuske krajnje desnice Marine Le Pen, koja optužuje vladu da je slaba u pogledu imigracije, pokušala je da iskoristi incident, rekavši da u Francuskoj "možete biti ilegalni migrant, zapaliti katedralu, a ne biti proterani", a zatim ponovo prekršiti zakon i to tako što ćete počiniti ubistvo sveštenika.

Darmanin ju je odmah optužio da je "napravila polemiku ne znajući činjenice" rekavši da se taj čovek ne može proterati iz Francuske sve dok je pod sudskom kontrolom.

Autor: