AKTUELNO

Američka ambasada u Kabulu pre dva dana pozvala je sve američke građane da odmah napuste Avganistan koristeći dostupne mogućnosti u ovom slučaju navedena je opcija komercijalnih letova. Ovo upozorenje dolazi u trenutkua kad je čak pet avganistanskih gradova palo u toku vikenda, a danas u ruke Talibana pao je i šesti.

"S obzirom na bezbednosne uslove i smanjen broj zaposlenih, sposobnosti Ambasade da pomogne građanima SAD u Avganistanu su izuzetno ograničene, pa čak i unutar Kabula, navedeno je na sajtu Abasade SAD u Kabulu.

Kako je navedeno ambasada može obezbediti sredstva za povratak za građane SAD koji trenutno ne mogu da priušte kupovinu komercijalne karte za SAD.

Američki državljani su takođe pozvani i da za dodatne informacije, kontaktiraju Ambasadu na poseban mejl.

Američka ambasada podseća građane SAD da je 27. aprila 2021. godine Stejt Department naredio odlazak iz američke ambasade u Kabulu službenika američke vlade čije se funkcije mogu obavljati drugde zbog sve većeg broja prijava nasilja i pretnji u Kabulu. Savet za putovanja u Avganistan ostaje Nivo 4- Ne putujte zbog kriminala, terorizma, građanskih nemira, otmica, oružanih sukoba i COVID-19. Domaći letovi i putevi kopnenog transporta izvan Kabula strogo su ograničeni i podložni su otkazivanju ili zatvaranju.

Građani SAD treba da se upišu u Program za upis sigurnih putnika (STEP) da bi dobili bezbednosna ažuriranja i osigurali da vas ambasada može kontaktirati u hitnim slučajevima. U slučaju budućeg službenog leta za evakuaciju, Ambasada bi obavestila građane SAD upisane u STEP o dostupnoj pomoći.

Međutim, Ambasada ponavlja da bi američki građani trebali napustiti Avganistan što je pre moguće koristeći raspoloživi komercijalni prevoz i ne planiraju se oslanjati na letove američke vlade.

Foto: Printscreen /AMERIČKA AMBASADA KABUL

Podsećamo. Američki predsednik Džo Bajden početkom ove godine saopštio je odluku da će vojska SAD do 11. septmbra posle 20 godina rata napustiti ovu zemlju. već prve nedelje kada je počelo povlačenje militantna organizacija Talibani krenuli su u opštu ofanzivu i za nekoliko meseci uvećali teritoriju koju kontrolišu.

Avganistanska vlada je mogla nemo da posmatra pad velikih gradova i zauzimanje granica sa okolnim zemljama.

Autor:

#Američka Ambasada

#Kabul

#Upozorenje