AKTUELNO

Na grčkom ostrvu Evija se i danas vatrogasci i stanovnici, sedmi dan zaredom, bore sa velikim šumskim požarom, pokušavajući da spasu sve što mogu od plamena koji je uništio veliki deo dosad netaknute šume, a stradale su mnogi stambeni i poslovni objekti.

Gust dim i pepeo je prekrio drugo po veličini ostrvo u Grčkoj, dok jugoistočni vetar raspiruje vatru prema severnom vrhu ostrva, a hiljade ljudi je evakuisano.

Požar na Eviji je najveći medju nekoliko desetina koji su proteke sedmice izbili širom Grčke koja se ;suočava sa najećim toplotnim talasom u poslednjih 30 godina, a najviša izmerena temperatura iznosila je 45 stepeni.

Na Peloponezu i u severnim predgradjima Atine, vatrogasci su uspeli da stave požare pod kontrolu.

Foto: Tanjug AP/Michael Varaklas

Vatrogasna služba Grčke je angažovala kompletne resusrse koji zbog velikog broja požara nisu dovoljni pa je vlada apelovala na pomoć iz inostranstva. Više od 20 zemalja Evrope i Bliskog istoka je poslalo avione, helikoptere, vatrogasna vozila i vatrogasce.

Ali mnogi stanovnici i lokalni zvaničnici žalili su se na nedostatak vatrogasaca, a neki su se obratili grčkim televizijskim mrežama da zatraže pomoć, posebno aviona i helikoptera koji ispuštaju vodu.

Grčki načelnik Civilne zaštite Nikos Hardalijas naglasio je da su vatrogasci učinili sve što su mogli.

Foto: Tanjug AP/Michael Varaklas

U nedelju se jedan vatrogasni avion srušio na ostrvo Zakinthos u zapadnoj Grčkoj tokom gašenja manjeg požara, a pilot je povredjen.

Veliki požari besne više od 10 dana i u susednoj Turskoj, gde vatrogasci i dalje pokušavaju da ugase vatru na pet lokacija u priobalnoj provinciji Mugla, na jugozapadu zemlje.

"Situacija se poboljšava", rekao je kasno sinoć turski ministar poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli, ali je istakao da je prerano reći da su požari pod kontrolom.

Foto: Tanjug AP/Michael Varaklas

#Evija

#Grčka

#Požar

#gašenje