AKTUELNO

U šumskom požaru uništeno je više od 2.000 hektara zemlje sa šumama, kućama, skladištima, proizvodnim objektima i smeštajnim kapacitetima.

Grčki vatrogasci nastavili su danas da se bore sa požarima u Olimpiji, na poluostrvu Peloponezu, i na ostrvu Evija sa kojeg je seosko stanovništvo moralo da beži čamcima. Značajne mere preduzete su u Olimpiji da bi se zaštitilo ovo antičko mesto i arheološki muzej.

Nakon što je spalio dvadesetak kuća, "požar se sada kreće prema oblasti Lala", planinskom šumskom području severoistočno od Olimpije, rekao je u jutros lokalni zvaničnik za grčku agenciju ANA.

- Vodimo bitku titana. Najteže tek sledi - rekao je zamenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias novinarima.

Eksperti su upozorili da globalno zagrevanje povećava učestalost i intenzitet požara. Na Eviji, veliki šumski požar mogao se videti i sa plaže.

Na snimku koji je objavljen na Instagramu vidi se veliki požar u mestu Rovies koji guta šumu i čini se da se veoma približio kućama na plaži. Dim i vatra prekrili su nebo, koje je postalo crveno.

Olimpija, obično prepuna turista u ovo doba godine, i šest okolnih mesta evakuisani su juče.

Požar od jutros gasi više od 170 vatrogasaca, uz pomoć pedesetak vozila, helikoptera i aviona.

Na ostrvu Evija, oko 200 km istočno od Atine, u utorak je izbio veliki šumski požar koji uništio stotine kuća i više od 25.000 hektara borove šume.

Obalska straža je evakuisala oko 90 ljudi sa severozapada ostrva, a agencija ANA je javila da su jutros evakuisani žitelji još dva sela na Eviji.

Lokalni političari kažu da nemaju dovoljno resoursa za gašenje požara.

-Tražimo od vlasti da pojačaju vazdušne i kopnene snage kako ne bi rizikovale ljudske živote - rekao je za novinsku agenciju ANA Giorgos Tapourniotis, gradonačelnik Limnija.

#Evija

#Grčka

#Požar