AKTUELNO

Suočen sa ekonomskom krizom, Kim Džong-un traži da se ukinu sankcije kako za esencijalnu robu tako i za luksuznu, navode zavaničnici Južne Koreje.

Sjeverna Koreja traži ukidanje međunarodnih sankcija kojima joj se zabranjuje izvoz metala i uvoz rafinirane nafte i drugih potrepština pre novih pregovora o denuklearizaciji sa Sjedinjenim Državama, rekli su u utorak južnokorejski zvaničnici.

Pjongjang je takođe zatražio ukidanje sankcija na uvoz luksuzne robe, uključujući alkoholna pića i odela, rekli su zvaničnici posle brifinga s Park Jie-vonom, šefom južnokorejske Nacionalne obaveštajne službe (NIS).

Brifing je organizovan nakon što je NIS naveo da Pjongjang deli vojne rezerve pirinča jer je zemlja pogođena nestašicom hrane i ekonomskom krizom koju je izazvala suša i pogoršala pandemija koronavirusa. Te rezerve, pišu svetske agencije, mahom se čuvaju za eventualno ratno stanje.

Prošle sedmice, dve koreje su ponovno uspostavile telefonsku liniju koju je Pjongjang prekinuo pre godinu dana. Ponovno uspostavljanje linije inicirao je severnokorejski lider Kim Džong-un, tvrde iz NIS-a.

"Kao preduslov za nove pregovore, Severna Koreja tvrdi da bi Sjedinjene Države trebalo da dopuste izvoz minerala i uvoz rafinirane nafte i potrepština", rekao je novinarima Ha Tae-keung, član parlamentarnog obaveštajnog odbora, pozivajući se na navode Parka.

"Pitao sam koje potrepštine najviše žele, a oni su rekli da su u to uključena luksuzna alkoholna pića i odela, ne samo za potrošnju Kim Džong-una, već i za distribuciju eliti Pjongjanga", rekao je Ha.

Severnokorejski državni mediji u utorak nisu spomenuli novi zahtev za ukidanje sankcija u zamenu za ponovno pokretanje pregovora.

Vašington nije dao nikakve naznake da je spreman da ublaži sankcije uoči ikakvih pregovora. Američki državni sekretar Entoni Blinken planira da se virtuelno sastane sa kolegama iz jugoistočne Azije kako bi razmotrili implementaciju sankcija Severnoj Koreji, rekao je portparol Stejd departmenta Ned Prajs.

Prajs je juče ponovio da su SAD voljne da se sastanu sa Severnom Korejom "bilo kad, bilo gde, bez preduslova", ali da nisu dobili nikakav odgovor.

U međuvremenu, Ujedinjene nacije su nametnule čitav niz sankcija Severnoj Koreji zbog njihovog programa razvoja nuklearnog oružja i balističkih projektila, dok su SAD i druge zemlje nametnule svoje sankcije Pjongjangu.

Severna Koreja nije testirala nuklearno oružje ili interkontinentalne balističke projektile od 2017. godine, a istorijski susret Kim Džong-una i bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa dogodio se 2018. godine, probudivši nadu da će doći do diplomatskog pomaka, ali se to nije dogodilo uprkos još dva sastanka Trampa i Kima.

Proteklog vikenda Kimova sestra Kim Jo-džong upozorila je Južnu Koreju da će zajedničke vojne vežbe sa SAD, koje Pjongjang smatra pripremom za invaziju, potkopati svaki napredak koji je postignut između dve Koreje.

Autor:

#Kim Džong-Un

#Pjongjang