AKTUELNO

Američka administracija razmatra uspostavljanje direktne komunikacione veze sa kineskom vladom.

Veruje se da će to biti nalik "crvenom telefonu" koji je postojao u vreme Hladnog rata između Vašingtona i Kremlja.

Iako je projekat još uvek u povoju i nije zvanično predstavljen kineskoj strani, administracija Džoa Bajdena želi da uspostavi direktnu, hitnu vezu sa Si Đinpingom kako bi se smanjio rizik od sukoba dve supersile, rekli su CNN-u izvori upoznati sa razgovorima na ovu temu.

Na taj način bi Bajden i njegovi najviši zvaničnici iz bezbednosnih struktura mogli momentalno da pošalju kriptovane poruke ili upute poziv predsedniku Kine i njegovim saradnicima. Primera radi, "hotlajn" bi služio za razmenu informacija o iznenadnim pokretanjima vojske ili slanju upozorenja na sajberske napade.

Ideja uspostavljanja direktne veze sa Pekingom postojala je još u vreme vlade Baraka Obame ali je tek na kraju administracije Donalda Trampa ona pretočena u poverljivu belešku od značaja za nacionalnu bebednost.

Bajdenova administracija vrlo je zainteresovana za "crveni telefon" ali je potrebno još razraditi detalje i za sada se ne zna da li će Kinezi uopšte pristati.

Foto: Promo

Bivši i sadašnji zvaničnici rekli su CNN-u da je jedan od razloga za otvaranje ovakve veze i taj što je Kina često kasnila u hitnim odgovorima na upite, što može da ima veze i sa političkim sistemom gde se obeshrabruje svaki kontakt zvaničnika van liderskog nivoa.

Slična veza vsa Kinom već postoji u Pentagonu i trebalo bi da se koristi isključivo za vojna pitanja ali se retko koristi. "Imamo vezu. To je svima poznato. Nekoliko puta smo je i upotrebili ali je samo zvonilo satima", rekao je Kurt Kempbel, koordinator indopacifičkog regiona u Nacionalnom savezu za bebednost.

Američki vojni zvaničnici strahuju zbog sve većeg gomilanja vojske i naoružanja u Kini, "Postoji zabrinjavajuća nestašica alata za rešavanje kriza u odnosima Kine i SAD. Izuzetno je važno da američka vlada uspostavi komunikaciju kako bi se reagovalo u slučaju krize ili sprečila kriza", rekao je Deni Rasel, bivši pomoćnik u Stejt departmentu.

Efikasnost direktne telefonske linije sa Pekingom zavisiće od spremnosti Kine da je koristi.

Proteklih godina, podseća CNN, SAD i druge zemlje nisu uspevale da dobiju blagovremene odgovore od Kine na brojna pitanja, poput onog o poreklu koronavirusa.

I dok administracija radi na diplomatskom pitanju Kini, zvaničnici upozoravaju da samo telefonska veza neće biti dovoljna.

"Strateško smanjivanje rizika je dobro, ali samo do određene granice. Ključna stvar je da je Peking neprijateljski i predatorski nastrojen i vrlo sposoban, zbog čega SAD moraju da organizuju svoju odbranu. Bajdenova administracija mora da ima plan. Uspostavljanje telefonske linije je korisno ali ne i najznačajnije", rekao je Dejvid Fejt, bivši zvaničnik Stejt departmenta koji je radio na Kini u vreme Trampove vlade.

I Bajdenovi zvaničnici priznaju da je Kina "tvrd orah", kao i da su njihovi odnosi suočeni sa brojnim izazovima.

"Da li verujem da Sjedinjene Države i Kina mogu da koegzistiraju i žive u miru. Da, verujem. Ali isto tako verujem da će to biti neverovatno težak izazov za ovu i sledeću generaciju", rekao je Kempbel.

#Džozef Bajden

#Kina

#Peking

#SAD

#Si Đi Ping

#Vašington