AKTUELNO

Predsednik SAD DŽozef Bajden i nemačka kancelarka Angela Merkel nisu uspeli da reše nesporazum oko ruskog gasovoda Severnoi tok 2, ali su se složil da Moskvi ne treba da se dozvoli da koristi energetski izvor kao oružje pritiska na susede.

Dobri prijatelji ne moraju da se slože uvek, rekao je Bajden novinarima nakon dve runde sastanka sa Merkel u Beloj kući, dodavši da su njih dvoje tražili rešenje za mere koje bi mogli da sprovedu ukoliko Rusija počne da predstavlja pretnju, preneo je danas Rojters.

Merkel je izjavila da bi Rusija mogla da se suoči sa sankcijama ukoliko prekrši dogovor o nastavku snabdevanja gasom preko Ukrajine.

Bajden je izrazio zabrinutost Merkelovoj zbog gasovoda vrednog 11 milijardi dolara, koji treba da šalje gas od ruskog Arktika ka Nemačkoj preko Baltičkog mora, zaobilazeći Ukrajinu i lišavajući je vrednih tranzitnih naplata.

Vašington vrši pritisak na Nemačku da pronađe način da osigura da Rusija ne može da koristi gasovod, koji je 98 odsto kompletan, sa ciljem da naškodi Ukrajini ili bilo kojem savezniku u istočnoj Evropi.

#Angela Merkel

#Džozef Bajden