AKTUELNO

Ovo je najviši državni zvaničnik koji je uhapšen još od raspada Sovjetskog saveza 1991. godine.

Ministar za ekonomski razvoj Rusije Aleksej Uljukajev uhapšen je u toku noći zbog primanja mita.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je predsednik Rusije Vladimir Putin informisan o noćašnjem hapšenju visokog zvaničnika Kremlja.

-Svakako, izveštaj (o pritvaranju Uljukajeva) je predat predsedniku, on je upoznat sa tim. Njemu je izveštaj predat kada su započete istražne radnje, on prima sve informacije - naglasio je Peskov.

Iz kabineta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva saopšteno je da je on upoznat sa pritvaranjem Uljukajeva i navedeno da je Medvedev razgovarao o ovome sa Putinom, založivši se za opsežnu istragu.

Portparolka ruskog Istražnog komiteta Svetlana Petrenko izjavila je da je Istražni komitet pritvorio ministra Uljukajeva pod sumnjom da je primio dva miliona dolara kako bi njegovo ministarstvo dalo pozitivno mišljenje o "Rosnjeftovoj" kupovini 50 odsto deonica koje ruska država ima u naftnoj kompaniji "Bašnjeft".

-Pričamo o iznuđivanju mita, zajedno sa pretnjama upućenim predstavnicima (ruske većinski državne naftne kompanije) 'Rosnjeft'. Uljukajev je uhvaćen na delu prilikom primanja novca - rekla je Petrenkova.

S.A.

'