AKTUELNO

Udeo ilegalnih cigareta povećao se za 0,5 procentnih poena, na 7,8% ukupne potrošnje u EU.

Ovo pokazuje novi KPMG izveštaj o potrošnji i protoku ilegalnih cigareta u 30 evropskih zemalja - 27 država članica Evropske unije (EU) i Ujedinjenom Kraljevstvu, Norveškoj i Švajcarske. Iako ukupna potrošnja cigareta nastavlja da opada, studija procenjuje da se udeo ilegalnih cigareta povećao za pola procenta, na 7,8% ukupne potrošnje u 2020. godini, dostigavši 34,2 milijarde cigareta potrošenih u 27 država članica EU (EU27).

Povećanje broja ilegalnih cigareta - koje se sastoje od krijumčarenja, falsifikovanja i cigareta legitimno proizvedenih u jednoj zemlji koje se švercuju u drugu i prodaju bez carine (tzv. Ilegalne bele) - vođeno je neviđenim rastom potrošnje falsifikata od 87%. Poreski gubitak za vlade EU27 sada iznosi približno 8,5 milijardi evra.

Godišnja studija koju je nezavisno sproveo KPMG pokazuje da je na legalnu i ilegalnu potrošnju cigareta uticala pandemija COVID-19, period zaključavanja i ograničenog kretanja ljudi unutar EU u kombinaciji sa padom kupovne moći. Izveštaj procenjuje da je ukupna potrošnja cigareta u 2020. godini pala za 4,7% na 438,8 milijardi u EU27, dok su granične kontrole i ograničenja putovanja povezana sa bolešću COVID-19 rezultirali naglim padom cigareta nedomestirane proizvodnje, koje su pale za 18,5% 2020. (11,9 milijardi cigareta).

Takođe se napominje da se 2020. godine pad ukupne potrošnje cigareta poklopio sa porastom od 6,0 milijardi jedinica ekvivalenta cigareta u kategoriji fino rezanog duvana.

Potrošnja ilegalnih belih i drugih švercovanih cigareta smanjivala se iz godine u godinu, ali ta smanjenja više su nego umanjila povećanje broja falsifikovanih proizvoda, koji se gotovo udvostručio u 2020. godini, na 10,3 milijarde falsifikovanih cigareta, sa 5,5 milijardi u 2019. Procenjuje se da je ovo uglavnom rezultat neviđenog povećanja potrošnje falsifikovanih cigareta u Francuskoj za 609%, dostigavši potrošnju od 6,0 milijardi falsifikovanih cigareta samo u toj zemlji.

Intervjui sa policijom, koje je sproveo KPMG kao deo studije, pokazuju da su organizovane kriminalne grupe nastavile da premeštaju svoje operacije unutar granica EU, jer se takođe veruje da se ilegalna bela i falsifikovana cigareta proizvodi u ilegalnim fabrikama unutar EU. Tome u prilog govori sve veći broj racija u ilegalnim fabrikama cigareta u nekoliko evropskih zemalja.