AKTUELNO

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov apelovao je na američkog kolegu Reksa Tilersona da se spreče "provokacije" protiv snaga Bašara al-Asada.

U saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova se navodi da su Lavrov i Tilerson razgovarali telefonom "na američku inicijativu".

Sergej Lavrov je pozvao Vašington da preduzme mere za sprečavanje provokacija protiv snaga sirijske vlade koje se bore protiv terorista", precizira se u saopštenju.

Pročitajte još: Otvorena izložba o poseti kralja Petra Drugog SAD i Kanadi

Izjava Lavrova dolazi nakon što je izraelska vojska u nedelju saopštila da je gađala položaje sirijske vojske kao odgovor na projektile koji su pali na Golansku visoravan, koja je blizu zone borbenih dejstava između sirijske vlade i pobunjenika. To je drugi takav incident u dva dana.

Prema saopštenju ruskog ministarstva, Lavrov i Tilerson su se saglasili o "neophodnosti održanja primirja" u Siriji i o "pojačavanju borbe protiv terorističkih grupa".

Rusija je sa Iranom i Turskom pokrovitelj mirovnih pregovora o Siriji u Astani, čija je nova runda zakazana za 4. i 5. jul.

Rat u Siriji traje već šest godina i poginulo je više od 300.000 ljudi a milioni su raseljeni.

#Reks Tilerson

#Sergej Lavrov

'