AKTUELNO

Grčka policija saopštila je juče da je prošla sliku "Ženska glava" čuvenog španskog slikara Pabla Pikasa, koja je pre više od devet godina ukradena iz Nacionalne galerije u Atini. Kako je saopštila policija pored ove Pikasove slike pronađeno je i oštećeno delo iz 1905. godine holandskog slikara Pita Mondrijana.

Iako je samo otkriće skupocene slike vredne 16,5 miliona evra bilo vest dana u Grčkoj, to nije prošlo bez malera o kome pišu svi grčki mediji.

Kad je policija pronašla dva vredna ukradena umetnička dela Pikasa i Montrijana dogodio se neočekivani incident, pala je Pikasova slika.

Naime, pre obraćanja ministarke kulture i polcije kao je 49-godišnji osumnjičeni skrivao sliku posle "pljačke veka" dve slike stavljene su bile na manju policu kako bi fotoreporteri mogli da ih slikaju, a kamermani snime. Dok su beležili kadrove skupocena Pikasova slika je pala sa police.

Slika jednostavno nije bila postavljena pravilo, a muškarac je sliku podigao kao da se ništa nije dogodilo, kao da je u pitanju dečiji crtež.

Naime, grčka policija pronašla je juče sliku "Ženska glava" čuvenog španskog slikara Pabla Pikasa, koja je pre više od devet godina ukradena iz Nacionalne galerije u Atini. Kako je saopštila policija pored ove Pikasove slike pronađeno je i oštećeno delo iz 1905. godine holandskog slikara Pita Mondrijana.

Za krađu je osumnjičen 49-godišnjak.

Policija je nastavila istragu februaru, budući da su stručnjaci verovali da se Pikasova slika "Ženska glava" nikada nije pojavila na crnom tržištu i da nikada nije odneta iz Grčke. Pikaso je ovu sliku, na kojoj se nalazi žena u njegovom prepoznatljivom kubističkom stilu, lično poklonio Nacionalnoj galeriji u Grčkoj 1949. godine.

On je rekao da poklon, koji je naslikao deceniju ranije, je nagrada za otpor Grčke protiv nacista tokom Drugoga svetskog rata.