AKTUELNO

Na desetine ljudi umrlo je u Kanadi usred neviđenog talasa vrućine koji je oborio dosadašnje temperaturne rekorde.

Policija je u oblasti Vankuvera reagovala je na više od 130 iznenadnih smrtnih slučajeva od petka. Većina su bili stariji ili su imali zdravstvene komplikacije, a vrućina je uglavnom dodatno uticala na smrtni ishod.

Kanada je u utorak srušila temperaturni rekord treći dan zaredom od 49,6 stepeni Celzijusovih u Litonu, Britanskoj Kolumbiji.

Slična situacija se beleži i na severozapadu Amerike gde su zabeleženi toplotni rekordi i brojni smrtni slučajevi.

Stručnjaci kažu da se očekuje da će klimatske promene povećati učestalost ekstremnih vremenskih prilika, poput vrućina. Međutim, povezivanje bilo kog pojedinačnog događaja sa globalnim zagrevanjem je komplikovano.

Vrućinu nad zapadnim delovima Kanade i SAD izazvala je kupola statičnog vrućeg vazduha visokog pritiska koja se protezala od Kalifornije do arktičkih teritorija. Temperature se smiruju u priobalnim oblastima, ali nema mnogo predaha za kopnene regione.

Do prošle nedelje, temperature u Kanadi nikada nisu prelazile 45 stepeni.

Premijer Britanske Kolumbije Džon Horgan rekao je da je najtoplija nedelja koju je pokrajina ikada doživela dovela do "katastrofalnih posledica po porodice i zajednice".

Broj smrtnih slučajeva povezanih s vrućinom verovatno će još da raste, jer u nekom oblastima još nisu gotovi izveštaji o reagovanju na pozive zbog iznenadne smrti.

Veruje se da je samo u Vankuveru vrućina od petka doprinela neočekivanoj smrti čak 65 ljudi.