AKTUELNO

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je 18. put veliku konferenciju na kojoj je odgovarao na pitanja građana.

Stanovnike Rusije su najviše interesovali unutrašnja pitanja: vakcinacija, finansijski problemi, infrastruktura. Međutim, obratio je pažnju i spoljne teme: Ukrajinu, sankcije, samit sa američkim liderom DŽozefom Bajdenom u Ženevi itd.

Direktna linija ove godine trajala je tri časa i 42 minuta i za to vreme predsednik Rusije odgovorio je na 68 pitanja. Putinu je upućeno skoro 2,2 miliona poruka.

O unipolarnom svetu

- Period unipolarnog sveta je prošao... Kakve god sankcije da primenjuju na Rusiju, čime god nas plašili, Rusija se i dalje razvija, njen ekonomski suverenitet se povećava. Odbrambena sposobnost dostigla je veoma visok nivo i po mnogim parametrima – najvažnijih – nadmašila je mnoge zemlje sveta. Po nekim parametrima i Sjedinjene Američke Države.

Da li je Ukrajina neprijateljska zemlja

- Ne smatram ukrajinski narod neprijateljskim narodom… Ali rukovodstvo savremene Ukrajine, za razliku od naroda, očigledno je neprijateljsko.

O zapadnim vojnicima na granici Rusije

- Pogledajte: podigli su veliku galamu oko toga što smo izvodili vežbe na našoj teritoriji u blizini ukrajinskih granica. Dao sam uputstva Ministarstvu odbrane da mirno završi i povuče trupe, ako to nekog zabrinjava. Mi smo to učinili. Ali umesto da se na ovo reaguje pozitivno... šta su oni uradili? Oni su se približili našim granicama.

#Vladimir Putin