AKTUELNO

Nova studija pokazuje da su se prvi slučajevi koronavirusa najverovatnije pojavili u Kini između oktobra i sredine novembra 2019. godine, ranije nego što je zvanično prijavljeno.

Moguće je da su se prvi slučajevi kovida 19 pojavili u Kini dva meseca pre nego što je registrovan, navodi se u novoj studiji objavljenoj u časopisu PLOS Pathogens.

Nove projekcije istraživača britanskog Univerziteta Kent pokazale su da se virus koji izaziva kovid 19. prvi put pojavio 17. novembra 2019.

Prvi zvanični slučaj virusa registrovan je početkom decembra u Vuhanu. Naučnici, međutim, već duže vreme veruju da je virus cirkulisao među ljudima mnogo pre nego što je stigao na pijacu Huanan u Vuhanu.

U zajedničkoj studiji Kine i Svetske zdravstvene organizacije objavljenoj u martu ove godine takođe se navodi da je vrlo verovatno da je bilo slučajeva zaraze među ljudima i pre Vuhana.

Analitičari podataka, predvođeni Dejvidom Robertsom sa Univerziteta u Kentu izračunali su najverovatniji period kada je patogen mogao da pređi sa životinja na čoveka, na osnovu informacija o prvim potvrđenim slučajevima u Kini i inostranstvu.

Nova studija procenjuje da se virus proširio svetom do januara 2020. godine, odnosno da su se prvi slučajevi van Kine pojavili oko 3. januara u Japanu.

U Evropi, prve infekcije pojavile su se u Španiji, oko 22. januara, dok je virus u Sjedinjene Države, prema novim projekcijama britanskih naučnika, stigao oko 16. januara.