AKTUELNO

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je Evropa u borbi protiv korona virusa "na tankom ledu", jer vrlo zarazan delta soj preti da poništi napredak postignut u smanjenju infekcija.

Merkel je u obraćanju parlamentu rekla da će dalji odgovor na pandemiju biti glavna tema razgovora na današnjem sastanku lidera Evropske unije u Briselu, prenosi agencija AP.

Primetila je da broj slučajeva zaraženih kovidom-19 u 27-članom bloku i dalje opada, dok se stopa vakcinacije povećava.

"Međutim, iako postoji razlog za nadu, pandemija nije gotova, posebno u siromašnim zemljama sveta. Ali i u Nemačkoj i Evropi i dalje se krećemo po tankom ledu", poručila je Merkel.

"Moramo da budemo na oprezu. Naročito su novonastali sojevi, posebno sada delta soj, upozorenje za nas da i dalje budemo oprezni", dodaje Merkel.

Zdravstveni zvaničnici EU predvideli su juče da će delta sojem biti zaraženo 90 odsto svih slučajeva širom evropskog bloka do kraja avgusta, što, kako navodi AP, podvlači potrebu da što veći broj ljudi bude kompletno vakcinisan.

U Nemačkoj, delta soj sada čini oko 15 odsto novih slučajeva, prema nemačkoj agenciji za kontrolu bolesti.

Nemačka je insistirala da zemlje EU dogovore jedinstven stav o karantinu za putnike iz područja u kojima su dominantni sojevi koji izazivaju veliku zabrinutost. To se odnosi na Englesku, gde delta soj, prvi put otkriven u Indiji, već čini većinu slučajeva.

#Angela Merkel