AKTUELNO

Većina država na zapadu SAD su treći dan zaredom suočene sa toplotnim talasom i rekordno visokim temperaturama, što je dovelo do izdavanja zdravstvenih upozorenja i problema na elektroenergetskoj mreži.

"Iako je promena vremena donela izvesno olakšanje severnim državama, uključujući Montanu i Ajdaho, najgore tek čeka Kaliforniju i jugozapadne delove zemlje", rekao je meteorolog američke Nacionalne meteorološke službe Erik Šening, a prenosi agencija Rojters.

"Nalazimo se u dugotrajnom toplotnom talasu širom zapada SAD", dodao je on.

Grad Solt Lejk Siti, u državi Juta, registrovao je u utorak temperaturu od 42 stepena Celzijusova, što je najviša temperaturu od pocetka vođenja evidencije 1894. godine.

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenje na prekomernu toplotu širom američkog zapada, upozoravajući da takvi uslovi mogu biti opasni, čak i fatalni.

Zbog vrućine, međutim, nije zabeležen nijedan smrtni slučaj.

"Pokušajte da ne provodite previše vremena napolju tokom najtoplijeg dela dana. Nosite laganu odeću, budite hidrirani", rekao je Šening, dodajući da stanovnici treba da "paze na kućne ljubimce, proveravaju starije osobe, ne ostavljajući nikoga".

Izdato je i upozorenje na opasnost od izbijanja požara u Arizoni, Kaliforniji, Nevadi i Juti.

Veliki šumski požari već su zahvatili Kolorado i Arizonu.

Neobično snažan kasni prolećni toplotni talas rezultat je grebena visokog pritiska koji se izgradio nad jugozapadnim pustinjama, kažu meteorolozi iz meteorolške službe, dodajući da se za toplotni talas ne može direktno kriviti globalno zagrevanje.