AKTUELNO

Ženeva danas izgleda neobično mirno i ulice su puste, jer su švajcarske vlasti rano jutros, zbog sastanka predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džoa Bajdena, znatno pojačale mere bezbednosti kojima je onemogućen saobraćaj u blizini Ženevskog jezera, mostu "Monblan", kao i parku "La Granž", gde će se samit održati u istoimenoj vili.

Na ulicama Ženeve je vrlo malo vozila, pa je zato grad neobično tih za radni dan, dok su policijski punktovi postavljeni u zatvorenim delovima ulica, a trenutno je nemoguće prići do mosta Monblan, koji je ukrašen zastavama Rusije i SAD za ovu priliku.

Pristup zonama bezbednosti dozvoljen je ili sa posebnim propusnicama ili na osnovu dokumenta koji potvrđuje prebivalište u ovom određenom dela grada, pošto su vlasti preduzele opsežne mere kako bi osigurale sigurnost samita.

Park "La Granž" i njegova okolina okruženi su metalnim ogradama sa bodljikavom žicom, a zabranjeno je parkiranje automobila u blizini.

Uvedena su i ograničenja u korišćenju vazdušnog prostora iznad Ženeve i teritorija susedne Francuske, a na Ženevskom jezeru zabranjena je plovidba.

Tokom današnjeg dana postoji zabrana masovnih okupljanja na desnoj strani Ženevskog jezera, gde se samit održava, a gradske vlasti pozvale su građane da se ponašaju odgovorno i imaju razumevanja kako bi ceo događaj protekao u najboljem redu.

Pored skoro 2.000 ženevskih policajaca, federalne vlasti poslale su u pomoć još 900 pripadnika policije iz drugih regiona Švajcarske, kao i 1.000 vojnika koji čuvaju diplomatske misije i prate situaciju na nebu.

Vojni bataljon će dežurati na aerodromu u Ženevi, dok će preostali vojnici od njih 1.000 pomagati u obezbeđivanju granica kantona.

Rusko-američki samit koji se danas održava u Ženevi, biće prvi zvanični susret Vladimira Putina i Džozefa Bajdena kao dva predsednika.