AKTUELNO

Džin Pol Geti bio je američki naftni magnat i sredinom 20. veka jedan od najbogatijih ljudi na svetu, ali pored toga, ostao je upamćen po svojoj neverovatnoj škrtosti.

Još za života Dž. Pol Getija Ginisova knjiga rekorda imenovala ga je za najbogatijeg preduzetnika na svetu, čije je bogatstvo sredinom veka procenjeno na 1,2 milijarde dolara (danas je to približno 7,2 milijardi) dok ga je knjiga izdata 1996. rangirala kao 67. najbogatijeg čoveka svih vremena.

Pa ipak, Geti je bio poznat po škrtosti, naročito kada je porodica bila u pitanju. Ženio se pet puta i imao isto toliko sinova, a čitava porodica bila je pod konstantnom prismotrom kada je u pitanju trošenje novca čak i na najosnovnije potrebe.

A onda se 1973. desila otmica Getijevog unuka Džona Pola Getija III.

Džon Pol Geti III oduvek je bio buntovan. Užasnut bogatstvom i načinom života porodice u večnoj senci njegovog dede, Džon je još kao tinejdžer pobegao u Rim gde je pokušavao da radi kao slikar. Stari bogataš je bio zgrožen unukovim izborom.

Svesni bogatstva Džonove porodice, mediji su ga prozvali "Zlatnim Hipikom". Imao je samo 16 godina i kupovao je strip kada je, 10. jula 1973. kidnapovan.

U prvom trenutku, porodica nije poverovala u vest o otmici. Mislili su da je to način da buntovni tinejdžer izvuče novac od svog škrtog dede.

Otmičari su odmah poslali zahtev - Getijevog unuka pustiće ako on plati 17 miliona dolara. U suprotnom, neće više videti dečaka.

Dž. Pol Geti glatko je odbio ovaj zahtev! "Imam još 14 unuka i ako sad dam makar peni, onda ću imati 14 kidnapovanih unuka", rekao je medijima.

Drugi razlog za odbijanje zahteva bio je sveobuhvatniji.

Tvrdim da prihvatanje zahteva kriminalaca i terorista samo utiče na povećanje i širenje bezakonja, nasilja i prekršaja kao što su teroristički bombaški napadi, otmice aviona i ubijanje talaca, što je problem današnjice - istakao je.

Otmičari se nisu šalili! Nakon meseci tišine, novembra 1973. godine, u redakciju jednih novina stigla je koverta u kojoj se nalazio pramen kose i ljudsko uvo.

Ovo je Polovo jedno uvo. Ako ne dobijemo novac u roku od 10 dana, stići će drugo. Drugim rečima, stići će u delićima - stajalo je na cedulji. Polova majka Gejl prepoznala je po pegama uvo svog sina. Kidnaperi su nakon toga poslali novi zahtev - 3.2 miliona dolara ili…

Dž. Pol Geti odbio je i taj zahtev. Umesto toga, počeo je da se cenka! Na kraju, pristao je da plati 2,2 miliona dolara i to tako što ih je zapravo pozajmio sinu (dečakovom ocu) uz kamatu od 4%.

Tinejdžer je pušten na slobodu pet meseci nakon otmice i pronađen je živ na jednoj bezninskoj pumpi - osakaćen i u užasnom psihičkom stanju.

Trauma je trajno uticala na Džon Pol Getija III. Spas od strahota koje je proživeo tražio je u alkoholu i drogama. Devet godina nakon otmice predozirao se metadonom i valijumom, a infarkt koji je to izazvalo ostavio ga je nemim, skoro slepim i delimično paralizovanim do kraja života. Umro je 5. februara 2011. u 54. godini života.

Što se Dž. Pol Getija tiče, on je umro 6. jun 1976. u 83 godini. U trenutku smrti njegovo bogatstvo je procenjeno na preko 6 milijardi dolara (oko 21 milijarde po današnjim merilima). Porodica Geti i danas je jedna od najbogatijih na svetu.