AKTUELNO

Godišnji samit NATO u Briselu okupio je, kao i uvek, veliki broj svetskih lidera, a pošto se sve događa u jeku pandemije koronavirusa, primetno je da se mnogi pozdravljaju na specifičan način.

Tako je američki predsednik Džo Bajden prišao turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu, a pozdrav pesnicama, umesto tradicionalnog rukovanja, nije prošao glatko, jer su se očigledno obojica zbunila.

Foto: Tanjug AP/Patrick Semansky

Bajden je zatekao Erdogana nespremnog. Turski predsednik je sedeo za stolom kad mu je Bajden prišao, pa je cela situacija izgledala pomalo komično, što se može videti na snimku.

Inače, odnosi dve zemlje su prilično zategnuti, a jedan od poslednjih poteza koji je uticao na porast tenzija je i američko priznanje da su otomanske turske snage počinile genocid nad Jermenima 1915. godine.

Tim saopštenjem je Bajden postao prvi američki predsednik posle 40 godina koji je zvanično priznao genocid nad Jermenima, uprkos protivljenju Turske.

Turska je odmah odlučno odbacila ovakvu karakterizaciju, priznajući da je veliki broj ljudi tada stradao, ali insistira na tome da je broj žrtava preuveličan i da je njihova pogibija rezultat građanskih nemira.

Foto: Tanjug AP/Patrick Semansky