AKTUELNO

Američka mornarica je danas saopštila da je nosač aviona US S "Ronald Regan" ušao u Južno kinesko more u sklopu rutinske misije, u trenutku kada rastu tenzije između Vašingtona i Pekinga koji polaže pravo na taj plovni put.

"Dok je u Južnom kineskom moru, udarna grupa sprovodi pomorske bezbednosne operacije, a prisustvo nosača aviona US S 'Ronald Regan' u Južnom kineskom moru deo je rutinskog prisustva mornarice SAD u Indo-Pacifiku", saopštila je danas američka mornarica, prenosi Rojters.

Kina često ulaže protest zbog američkih vojnih misija u Južnom kineskom moru, za koje kaže da ne pomažu u promociji mira i stabilnosti, a ovo saopštenje američke vojske dolazi nakon što je Kina osudila zajedničku izjavu Grupe sedam (G7), koja je kritikovala Peking zbog niza pitanja.

Kina je poslednjih godina pojačala svoje vojno prisustvo u Južnom kineskom moru, uključujući izgradnju veštačkih ostrva i vazdušnih baza.

Južno kinesko more postalo je jedno od mnogih tačaka napetosti u odnosima između Kine i SAD, pri čemu Vašington odbacuje, ono što naziva, nelegalnim teritorijalnim pretenzijama Pekinga u ovim vodama bogatim resursima na koje pravo polaže više zemalja jugoistočne Azije.