AKTUELNO

Misterija više od 20 paketa koji su se nasukali na plažu kod svemirske stanice Kejp Kanaveral na Floridi, konačno je rešena. Ispostavilo se da je reč o 27 kilograma kokaina koji su krijumčari nekako izgubili.

Zvaničnica zadužena za brigu o divljim životinjama, koja je proučavala lokalne kornjače, primetila je jedan paket čvrsto upakovan u plastiku kako leži u pesku. Odmah je obavestila obezbeđenje svemirske baze koja je pak pozvala odeljenje za narkotike koje je utvrilo da se u paketima nalazi kokain vredan oko milion dolara.

"Dok sam ih čekala da dođu, otišla sam malo dalje i primetila još jedan paket, pa onda još jedan", rekla je Endži Čejmbers. "Pozvala sam ih i predložila im da dođu terenskim vozilom jer sam prebrojala 18 paketa", dodala je ona.

Tim je zatvorio plažu i pronašli su 24 paketa ukupno koja su posle merenja i obeležavanja poslata na dalju ustrahu Odeljenju za nacionalnu bezbednost. Paketi kokaina na obali nisu neuobičajen prizor na Floridi koja služi kao "distributivni" centar droge koja u SAD stiže iz Južne Amerike.

Prošlog meseca paketi droge izranjali su na Florida kizu, svega nekoliko nedelja nakon otkrića kokaina vrednog dva miliona dolara u vodama te oblasti, preneo je Gardijan.

Zvaničnici objašnjavaju da krijumčari uglavnom prenose kokain upakovan u 25 "cigli" - paketa od po kilogram droge. Dešava se da bace drogu u more kako bi uništili dokaze ako su im vlasti na tragu. Vlasti godišnje iz voda Floride izvuku kokain vredan stotine miliona dolara.