AKTUELNO

Američki predsednik Džozef Bajden potvrdio je da će SAD kupiti pola milijarde vakcina protiv kovida 19 kako bi ih donirale zemljama sa nižim prihodima bez ikakvih uslovljavanja.

"Sa isporukama 500 miliona vakcina počećemo u avgustu, čim se završi njihova proizvodnja", najavio je Bajden na konferenciji za novinare uoči početka samita G7 u Britaniji, prenosi Rojters.

Da će SAD donirati 500 miliona Fajzerovih vakcina protiv kovida 19 za 100 zemalja sa najnižim prihodom na svetu i da neće zauzvrat tražiti nikakve protivusluge, potvrdio je danas i visoki zvaničnik američke admnistracije.

SAD će Fajzeru platiti oko 3,5 milijardi dolara za vakcine, a ugovor će biti finaliziran narednih sedmica, rekao je zvaničnik Rojtersu uz uslov da mu se ne objavi identitet.

Fajzer i nemački partner te američke kompanije Bajontek saopštili su danas da su pristali da isporuče američkoj vladi 500 miliona doza vakcina protiv korona virusa, koje će SAD donirati siromašnim zemljama u naredne dve godine.

Prema saopštenju, isporuka od 200 miliona doza počeće u avgustu i biće završena do kraja godine, dok će 300 miliona doza planiranih za 2022. godinu biti isporučeno između januara i kraja juna.

Vakcine, koje će biti preuzete iz Fajzerovih postrojenja u SAD biće obezbeđene po neprofitnoj ceni, a donacije će biti upućene kroz program KOVAKS u 92 zemlje sa nižim primanjima, kao i Afričkoj uniji.

#Džozef Bajden

#Vakcina