AKTUELNO

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab ocenio je kao "kafkijansku" odluku Moskovskog gradskog suda da organizacije povezane sa ruskim opozicionim liderom Aleksejem Navaljnim proglasi ekstremističkim, a sličnog su mišljenja i u Vašingtonu.

"Odluka da je Antikorupcijska fondacija ekstremistička je perverzna. Još jedan kafkijanski napad na one koji se bore protiv korupcije i otvorenog, slobodnog društva", saopštilo je britansko ministarstvo spoljnih poslova, a preneo TASS.

Američki Stejt department je osudio odluku Moskovskog gradskog suda, izjavio je portparol Ned Prajs.

Prema njegovim rečima, američko ministarstvo spoljnih poslova "osuđuje odluku suda da proglasi ekstremističkim tri organizacije koje su povezane sa zatvorenim opozicionarom Aleksejem Navaljnim".

Prajs je takođe kritikovao odluku ruskog Vrhovnog suda iz 2017. godine da proglasi Jehovine svedoke ekstremističkom organizacijom.

Moskovski gradski sud je u sredu presudio da su Anti-korupcijska fondacija, Fondacija za građansku zaštitu, kao i štab ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji služi zatvorsku kaznu, "ekstremističke organizacije", nakon tužbe moskovskog tužilaštva.

Autor:

#Dominik Rab